Microsoft plant einde ondersteuning NT Werkstation

Overgang Windows

Microsoft gaat Windows NT 4 afbouwen, ten gunste van opvolger Windows 2000 en het aanstaande Windows XP. De softwareproducent staakt eind juni 2003 de ondersteuning voor de werkstation-uitvoering van NT 4. De server-uitvoering heeft vooralsnog wat langer te leven.

Dit blijkt uit een lijst van Microsoft met in totaal 74 applicaties en besturingssystemen waarvan de ondersteuning afloopt. De Windows-leverancier doet vooralsnog geen mededelingen over de plannen voor het beëindigen van de ondersteuning van de server-uitvoering van Windows NT 4.
Het lot van NT Server wordt waarschijnlijk duidelijk zodra de Windows XP-reeks officieel is aangekondigd. Die volgende Windows-uitvoering moet tegen het derde kwartaal van dit jaar op de markt verschijnen. De komst van XP markeert het langgeplande moment dat Microsoft de consumenten- en bedrijfsuitvoeringen van zijn besturingssysteem op dezelfde kern (kernel) baseert.

9x verdwijnt

Eind vorig jaar was al bekend dat consumentenplatform Windows 95 de deur uit gaat. Deze software is echter ook veel in gebruik bij bedrijven. Eind december vorig jaar verliepen de ondersteuning en de licenties van pc-leveranciers om Windows 95 mee te leveren met computers. Verder biedt Microsoft de software niet meer aan middels grootschalige licentie-overeenkomsten ('volume licensing') voor middelgrote en grote ondernemingen.
Windows ME (Millennium Edition) is overigens vanaf begin deze maand niet meer verkrijgbaar middels de volume-licentiecontracten. Ondernemingen die dit consumentenbesturingssysteem voor die datum in huis hebben gehaald, kunnen nog wel verzoeken om fixes indienen. Microsoft zal die verzoeken tot uiterlijk 31 januari volgend jaar 'in overweging nemen'.
De softwareproducent melt op zijn website dat Windows 98 (zowel de eerste als de tweede editie) ook vanaf 30 juni 2002 overgaat in de zogeheten uitgebreide fase. Hierbij zijn gebruikslicenties alleen verkrijgbaar van geauthoriseerde distributiepartners, waaronder computerfabrikanten, en via grootschalige licentie-overeenkomsten ('volume licensing'). Vanaf 1 juli dit jaar valt Windows 98 niet meer standaard onder die grootschalige licentiecontracten, behalve als 'downgrade'-optie voor klanten die niet een nieuwere Windows-versie willen.

Vier jaar

Volgens Microsofts richtlijnen hebben diens desktopbesturingssystemen vanaf de lancering een levensduur van maximaal vier jaar. Na het verstrijken van die periode biedt de producent nog een jaar lang nieuwe gebruikslicenties via computerproducenten. De ondersteuning is dan beperkt tot downloadbare reparaties (fixes) voor fouten en problemen.
De vierde versie van Windows NT is in augustus 1996 gelanceerd, maar heeft langer dan gepland moeten wachten op opvolging. Windows 2000, voorheen bekend als NT 5, kwam in februari vorig jaar uit. Microsofts beleid voor serverbesturingssystemen is het ondersteunen van de huidige versie samen met de voorgaande versie.
Analisten verwachten dat de producent Windows XP bestempelt als een nieuwe generatie, ofwel een geheel nieuwe versie en niet een opwaardering. Indien dat het geval is, valt de ondersteuning voor NT 4 Werkstation én Server buiten de officiële beleidslijnen.
Gezien de relatieve populariteit van NT 4 en de gestage overgang naar Windows 2000, valt het echter nog te bezien of Microsoft zich strikt aan zijn eigen beleid zal houden. Onderzoeksbureau en Microsoft-kriticaster Gartner Group plaatste eerder dit jaar al kanttekeningen bij het ondersteuningsbeleid van de softwareleverancier.
 
 
Nadruk op Advanced Server
Microsoft gaat met de komst van Windows XP, bekend onder de codenaam Whistler, de Advanced Server-uitvoering naar voren schuiven als standaard voor het bedrijfsleven. De huidige versie van die zware Windows-uitvoering is tot op heden gepositioneerd voor de zwaardere toepassingen, maar de toevoeging van de Datacenter-uitvoering verschuift dit beeld. Analisten speculeren dat de reguliere server-uitvoering van Windows hiermee vervalt tot de status van bestands- en printerserver, wat de oorsprong van Windows NT is. Inmiddels prijst de producent op zijn website het duurdere Advanced Server al aan als het instapmodel in zijn Windows-reeks.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.