Windows-varianten toch eerder bij elkaar

Microsoft voegt de opvolgers van Windows 98 en Windows 2000 toch al samen in één besturingssysteem op basis van de 32-bit kernel van Windows NT. Deze beslissing komt niet als een verrassing, gezien het wisselende beleid dat het softwareconcern in dit verband voert ten aanzien van zijn besturingssystemen.

Oorspronkelijk wilde Microsoft de 16-bit 9x-kern na Windows 95 al laten varen, maar stelde dat tot twee keer toe uit. Vertragingen in het ontwikkelwerk voor Windows 2000 dwongen Microsoft nog een consumentenuitvoering uit te brengen: Windows 98. In de loop van vorig jaar werden daar plannen voor twee opvolgers aan toegevoegd, codenamen Millennium en Neptune. Nu blijken ook die plannen weer herzien te zijn. De twee Windows-uitvoeringen - 9x voor consumenten en 2000 (NT) voor bedrijfsleven - moeten toch in de komende nieuwe versie al samengaan.

Gezonken

Het nog op stapel staande Millennium komt later dit jaar uit als opwaardering (Third Edition). Het voor 2001 geplande Neptune is nu gezonken. Ook de opvolger van Windows 2000, codenaam Odyssey, is van de baan. Het ontwikkelwerk van Odyssey en Neptune wordt nu samengevoegd in een nieuw project met de codenaam Whistler. Dat is overigens ook de werktitel waaronder Microsofts laboratoria onderzoek doen naar spraakherkenning, mogelijk als toekomstige gebruikersinterface.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker