Serie: Gratis remote access software

Overal toegang tot je pc en bestanden

Deel 2: Gbridge 2.0

Dit artikel delen:

Gbridge legt een vpn-verbinding tussen host en client en gebruikt naar keuze het VNC- of het RDP-protocol voor toegang op afstand. Het werkt alleen onder Windows 2000 of hoger. Deze remote access tool is volledig gratis, ook voor commercieel gebruik.

Gbridge installeert een vpn-driver zonder welke de software niet functioneert. Wij kregen een melding dat de driver niet door Microsoft geverifieerd is, maar de driver installeerde en functioneerde probleemloos toen we hem toch installeerden. Onder Windows 7 is het zelfs niet nodig om de computer te herstarten.
Om Gbridge te kunnen gebruiken, is een Google Mail of Google Apps Account verplicht. De software start trouwens met een dialoogvenster waarin je die gegevens moet invullen. Heb je nog geen account, dan kun je dit hier ook creëren. Gbridge heeft een Google-account nodig omdat het gebruik maakt van Google's GTalk-dienst. Als je liever niet je bestaande Google-account gebruikt, dan mag je er ook eentje creëren speciaal om met Gbridge te werken. Je Google-contacten worden meteen in het hoofdscherm getoond. Je kunt ze via dat scherm uitnodigen om ook met Gbridge te werken.
Gbridge configureert jouw firewall automatisch als die UPnP (Universal Plug and Play) ondersteunt en die functie is ingeschakeld. Gbridge heeft ook nog een eigen ingebouwde firewall waarmee je aparte toegangsprotocollen kunt activeren voor jezelf en voor je contacten. Het is mogelijk om bepaalde contacten volledig toegang te geven tot jouw computer, maar dat is natuurlijk niet echt aan te raden.

VNC of RDP

Het delen van de desktop gebeurt via de ingebouwde UltraVNC-server, maar het is ook mogelijk een andere, externe VNC-server te gebruiken zoals TightVNC of RealVNC. UltraVNC schakelt trouwens standaard Aero en de desktopachtergrond uit zonder dit te melden. Het is wel mogelijk dit via het Admin-menu te wijzigen. Maar zelfs met Aero opnieuw ingeschakeld werkte Aero Peek op een van onze test-pc's niet zolang Gbridge geïnstalleerd was. Op een andere trad dit probleem niet op. Heeft het iets met de videodrivers te maken? We hebben het niet kunnen achterhalen.
De ingebouwde VNC van Gbridge beveilig je met een wachtwoord. Verder kun je ook werken via het RDP-protocol van Windows zelf. Dit laatste werkt alleen op je eigen computers: contacten moeten altijd werken via Gbridge DesktopShare. Je moet het delen van desktops op elke computer vooraf activeren; het is niet mogelijk dit op afstand te doen als die niet eerst op de computer zelf is geconfigureerd. Standaard wordt de volledige desktop gedeeld in de volledige resolutie en met alle kleuren. Via opties is het mogelijk allerlei bandbreedtebesparende maatregelen te nemen, zoals het slechts delen van een applicatie, het verminderen van het aantal kleuren, of het lager zetten van de resolutie. Gbridge probeert overigens automatisch de beste instellingen te kiezen voor de beschikbare bandbreedte.

Bestanden delen

Gbridge doet meer dan alleen desktops delen en bestanden uitwisselen. Je kunt deze software ook gebruiken om folders tussen twee computers te synchroniseren of te back-uppen. Documenten die zich op de client bevinden lokaal afdrukken is alleen mogelijk met de RDP-verbinding, niet via VNC. Verder is het mogelijk speciale SecureShare-folders aan te maken. De bestanden in die folders zijn toegankelijk voor iedereen in je netwerk die je de nodige toestemming geeft. In die speciale folders kun je ook muziek, foto's en video's plaatsen die dan meteen naar de computer van een vriend kunnen worden gestreamed. Contacten kunnen die folders desgewenst en mits de nodige toestemming ook automatisch synchroniseren naar een lokale folder. Dit werkt ook in twee richtingen. De beschikbare bandbreedte kun je desgewenst beperken. Gbridge ondersteunt ook meerdere gedeelde sessies per computer (afhankelijk van de beschikbare bandbreedte). Gbridge detecteert zelf beschikbare updates en laat je de keuze die al dan niet te installeren.

Prestaties

De sessie start vrijwel meteen. Het scrollen van de Computable-voorpagina duurt zes seconden, maar Gbridge verbergt tijdens het scrollen wel het grootste deel van de pagina. Het downloaden van het testbestand vergt 69 seconden.

Deelconclusie

Gbridge is niet het snelste, maar wel een erg krachtige tool voor remote access en het delen van informatie met andere computers en/of collega's. Het is bovendien volledig gratis.

Productinfo

Product: Gbridge 2.0
Producent en Leverancier: Gbridge LLC, www.gbridge.com
Adviesprijs (excl. BTW): gratis

De serie

Gratis remote access software voor Windows en Mac

Volgende deel: LogeMeIn Free 4.1

1: Inleiding en Microsoft RDP
2: Gbridge 2.0
3: LogeMeIn Free 4.1
4: TeamViewer 5

Tabel met functieoverzicht

Remote Access software: Functies en Prestaties
Gbridge 2.0LogMeIn Free 4.1Microsoft Remote Desktop Connection 6.1.76 / RDP 7.0TeamViewer 5.1
BedrijfGbridge LLCLogeMeIn Inc.MicrosoftTeamviewer
URLwww.gbridge.com/www.logmein.comwww.microsoft.comwww.teamviewer.com
Functies    
Ondersteunde hostsWindows (vanaf 2000)Windows (vanaf 2000), Mac (vanaf Mac OS X Tiger)Windows (vanaf 2000, uitsluitend professionele Windows-versies)Windows, Mac, Linux (Red Hat, Fedora, Suse, Mandriva, Ubuntu, Debian)
Ondersteunde clientsWindows (vanaf 2000)Windows (vanaf 2000), Mac (vanaf Mac OS X Tiger)Windows (vanaf Win95), Mac OS (PowerPc of Intel gebaseerd)Windows, Mac, Linux (Red Hat, Fedora, Suse, Mandriva, Ubuntu, Debian), iPhone, iPad
Ingebouwde remote access technologieUltraVNCLogeMeInMicrosoft RDPTeamviewer
Ondersteunt andere remote access servers?Ja (TightVNC, RealVNC)NeeNeeNee
Windows Remote Desktop (RDP) ondersteuningJaNeeJaNee
Encryptie van verbindingenJa, AESJa, AESJaJa
Firewall configuratie via UPnPJanvtNeenvt
Manueel firewallpoorten configurerenJanvtJanvt
Mogelijk client op afstand te activeren (Wakeup On LAN (WoL))NeeNee*NeeNee
Ondersteuning voor meerdere monitorenNeeNeeJaJa
BestandsoverdrachtJaNeeJaJa
Delen van bestandenJaNee*NeeNee
Synchronisatie van foldersJaNee*NeeNee
Back-ups van foldersJaNeeNeeNee
Ondersteuning voor meerdere sessiesJaNee*JaJa
Ondersteuning voor groepswerkNeeJaNeeJa
Hardwarepoorten omleidenJaJaJaNee
Toegang via webbrowserNeeJaJa (IE)Nee
Toegang via Java-clientNeeJaNeeNee
Chat mogelijkheidJaJaNeeJa
Ondersteuning voor voicechatNeeNeeNeeJa
Ondersteuning voor videochatNeeNeeNeeJa
Booten op afstandJaJaJaJa
Lokaal printen van bestanden op clientJa (alleen via RDP)Nee*JaJa (via VPN optie)
Gedeeld clipboardJaJaJaJa
LogsJaNee*JaJa
Bandbreedtebeperking mogelijkJanvtNeeJa
Google Apps ondersteuningJaNeeNeeNee
APINeeNeeNeeNee
Benchmarks    
Tijd nodig om sessie te starten (seconden)2,002,006,001,00
Geheugengebruik client (MB)2,5013 (8 indien Systray uitgeschakeld)92,0031,00
Geheugengebruik desktopdelen (MB)22,9919,00onbekend62,00
Scrollen Computable.nl in Firefox (seconden)6**656
Bestand van 100 MB downloaden van remote machine (seconden)69274140
Ons oordeelUitstekendZeer GoedGoedZeer Goed
* Wel in betalende Pro 2 versie (52,95 euro)
** Verbergt grootste stuk beeld tijdens scrollen
© 2010 DTL BVBA

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-18T14:05:00.000Z Jozef Schildermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.