'Bedrijfsleven verschuift it-prioriteiten'

Het Nederlandse bedrijfsleven investeert in 2003 voornamelijk in ict-toepassingen die direct zijn gerelateerd aan bedrijfsprocessen. Harry Wijbenga, managing director van Atos Kpmg Consulting typeert de verschuiving in de investeringen als een 'trendbreuk'.

"Het Nederlandse bedrijfsleven durft na een periode van ongeremde it-investeringen prioriteiten te stellen." Investeringen in 'confectie-software' als e-mail, intranet en internet zijn van minder belang geworden, aldus Wijbenga in een toelichting op het IT Trends Onderzoek 2003. Veiligheid en applicaties op het gebied van business intelligence voeren de boventoon. "Met name de behoefte aan betrouwbare (financiële) rapportages neemt sterk toe", aldus de onderzoekers.
Het percentage Nederlandse bedrijven waar business intelligence sytemen en datawarehouses operationeel zijn, is in een jaar met ruim 10 procent gestegen tot 26 procent. Atos Kpmg schrijft de groei toe aan de boekhoudschandalen in de VS en Nederland die het belang hebben versterkt van "betrouwbare financiële verslaggeving en actuele managements rapportages".

Innovatiekracht

De it-investeringsbudgetten nemen 'over de hele linie sterker af dan in 2002', aldus de onderzoekers. Atos Kpmg vreest dat dit ten koste gaat van de innovatiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven. Erp-software is bij 38 procent van de bedrijven operationeel (2002: 28 procent). Bijna een kwart van de onderzochte bedrijven die eerder aangaf grootschalig te investeren in erp of hiermee te experimenten heeft de implementatie uiteindelijk niet gerealiseerd, moet die nog realiseren of is daarmee inmiddels gestopt. "Dat betekent in elk geval dat het aantal te verwachten erp-implementaties afneemt."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-13T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.