Oracle slachtoffer van krimpende Olap-markt

Goedkope oplossingen van Microsoft leiden tot marktverschuivingen

De toenemende populariteit van de Olap (online analytical processing) producten van Microsoft leidt tot een flinke toename van de Olap-markt. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het Londense onderzoeksbureau Business Intelligence. Omdat de hulpmiddelen van Microsoft goedkoper zijn dan die van de concurrentie, zal de omzet in deze markt langzamer groeien. Waarschijnlijk gaat dit ten koste van de marktaandelen van Oracle en MicroStrategy.

De onderzoekers van Business Intelligence stellen dat de wereldwijde Olap-markt vorig jaar met 20 procent steeg naar 2,5 miljard dollar. Deze groei ligt aanzienlijk lager dan het jaar ervoor, toen dit marktsegment met 45 procent groeide.
Volgens onderzoeker Nigel Pendse is deze ontwikkeling toe te schrijven aan het volwassen worden van de Olap-markt. "Dit segment van de markt raakt langzamerhand verzadigd. Bovendien leidt de entree van de goedkopere producten van Microsoft tot afvlakking van de groei," aldus Pendse.

Hyperion

Uit het onderzoek van Business Intelligence blijkt dat marktleider Hyperion zijn aandeel van 28 procent nog niet in gevaar zag komen; het marktaandeel van Oracle nam vorig jaar echter af naar 11 procent. Daarmee heeft het nog een minieme voorsprong op nummer drie Cognos.
De vierde plek is voor Microstrategy, dat erin slaagde zijn marktaandeel te vergroten, ondanks enkele financiële problemen. Maar de onderzoekers van Business Intelligence sluiten niet uit dat Microsoft in de loop van dit jaar Microstrategy voorbijstreeft.
Zoals vaker had Oracle flinke kritiek op de onderzoeksresultaten. Cris Ward, in Engeland verantwoordelijk voor de business intelligence, stelt dat het onderzoek niet representatief is. "De resultaten van het onderzoek zijn misleidend, want de onderzoekers hebben alleen een klein segment van de markt bekeken," aldus Ward. Diverse producten, onder meer Oracle Discoverer en het onderwerp Activity Base Costing zijn buiten beschouwing gelaten. Het rapport had veel breder moeten worden opgezet, vindt Ward. "Als de onderzoekers alle aspecten van business intelligence hadden geïnventariseerd dan was Oracle ongetwijfeld als nummer 1 uit de bus gekomen," stelt Ward.

Verkeerde uitgangspunten

Fiona Delavault, woordvoerster van de Engelse vestiging van Microstrategy valt Ward bij. "De conclusies van Business Intelligence zijn gebaseerd op verkeerde uitgangspunten. Onze producten vallen in de categorie Rolap (Relationele On-Line Analytical Processing), niet in Olap. Bovendien worden ze gebruikt in andere marktsegmenten dan die van Microsoft," stelt ze. Wel geeft ze toe dat Microsoft een serieuze bedreiging vormt.
 
Oracle stelt Internet File Systeem beschikbaar
Het lang verwachte Internet File System (IFS) voor de Oracle 8i database werd vorige week beschikbaar gesteld aan de 700 duizend leden van het Oracle Technology Network. IFS is een bestandsbeheerssysteem dat ontwikkelaars onder andere in staat stelt ingewikkelde web applicaties te bouwen. IFS is niet vast verbonden met het besturingssysteem of met specifieke applicaties, zoals e-mail. Het grote voordeel van het nieuwe systeem is het verhogen van de productiviteit van gebruikers door functies als automatisch versiecontrole en check-in en check-out. Door gebruik te maken van IFS kunnen ontwikkelaars complexe webapplicaties bouwen, zoals verkoopportalen, die meer dan 150 verschillende bestandstypen ondersteunen.
Chuck Rozwat, vice-president server technologieën van Oracle, stelt dat IFS het werken met meerdere documenten eenvoudiger en betrouwbaarder maakt dan met bestaande beheerssystemen. "De afgelopen twintig jaar zijn de technische ontwikkelingen op het gebied van bestandsbeheer enigszins gestagneerd. Maar de verscheidenheid van bestanden en het gebruik van beheerssystemen voor het opslaan van belangrijke documenten is exponentieel toegenomen," aldus Rozwat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-28T00:00:00.000Z Wim Amerongen