CMG en Logica willen fusie

Aanbod ict-dienstverleners verschraalt

'Samen sterker staan', luidt momenteel het adagium in de ict-sector, met als summum de aangekondigde besprekingen tussen CMG en Logica. De vakbonden vragen zich af of de mogelijke fusie zal uitdraaien op verdere personeelsinkrimping.

CMG en Logica onderzoeken of samengaan forse kostenbesparingen kan opleveren. Bovendien ontstaat er door de combinatie een van de grootste beursgenoteerde ict-dienstverleners in Europa met een gezamenlijke omzet van circa 3,2 miljard euro en een personeelsbestand van ruim twintigduizend. In Nederland heeft CMG 634 miljoen euro omzet en zo'n 5600 medewerkers. Logica zet zo'n 113 miljoen euro om met 750 medewerkers (basis: schattingen van de binnenkort te publiceren Computable Top 100).
De vakbonden zijn bang dat de fusie in Nederland leidt tot personeelsinkrimpingen. Niet ongegronde, daar de twee bedrijven een behoorlijke overlap kennen in hun activiteiten in de telecom, overheids- en bancaire sector, en daar een krimpende vraag zien. Vakbond De Unie liet bij sluiting van dit nummer weten dat CMG vooralsnog geen intentie heeft om de bonden als gesprekspartners te betrekken in het overleg, ondanks de SER Fusiegedragsregels.

Grote overnames/fusies dienstverleners
GetronicsWangmaart 1999
AtosOriginseptember 2000
SemaSchlumbergerfebruari 2001
Deutsche TelekomDebisfebruari 2001
EDSSystematicsmei 2001
BullSteriaseptember 2001
CMG (1964) en Logica (1969) zijn beiden van Britse origine. Ze behoren tot de nestors binnen het ict-dienstverlenersgezelschap, groot geworden in het installeren en onderhouden van standaardsystemen en maatwerksoftware. Waar CMG uitgroeide tot een zakelijke 'blauwe pakken' firma, staat Logica vooral bekend als een technisch hoogwaardig bedrijf met weinig gevoel voor commercie. Het leek er even op dat de twee weinig last zouden ondervinden van de ict-malaise. In 2000 werd nog grootschalig ingekocht. Logica lijfde de Duitse branchegenoot PDV Unternemensberatung in en CMG nam de Britse it-firma's Computer Answers en Admiral over. In 2001 kwamen de overnamelasten als een boemerang terug, toen de ict-markt definitief in elkaar klapte en omzetprognoses niet werden gehaald. Bovendien zakte beider melkkoe - de verkoop van sms-systemen - door haar hoeven. Volgens Gartner-analist Jason Chapman is het versterken van de mobiele activiteiten een van de redenen achter de overnamegesprekken. "De twee firma's, vooral Logica, dreigen achterop te raken bij Nokia en Ericsson in software voor multimedia messaging - tekst, beeld én geluid versturen." Chapman toont zich niet verrast, maar had dit nieuws niet zo snel verwacht. Het past in de verwachting dat er op termijn slechts enkele grote it-dienstverleners overblijven (zie kader). Het is nu nog wachten op overnamenieuws rond partijen als Syntegra, Unisys en NCR.
 

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-11T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.