Aino is het spoor bijster

Herstructurering moet detacheerder geschikt maken voor overname

Voor kleinere ict-detacheerders als Aino is geen plaats stelt de sinds kort aangestelde ceo Willem Haverkamp. Hij nam maatregelen om de neergang van het bedrijf te keren. Het personeel ging vorige week akkoord met een loonoffer van 20 procent. Bijkantoren zijn gesloten en directeuren opgestapt.

"Als het niet kan, moet het ophouden." De eind juni in een aandeelhoudersvergadering aangestelde directeur is druk bezig om de kosten van ict-detacheerder Aino bij te sturen. Doel is het bedrijf interessant te maken voor een overnemende partij. "In een zieke is niemand geïnteresseerd, die moet je eerst beter maken." De eerste vijf maanden van dit jaar draaide Aino een verlies van 2,9 miljoen euro, veel meer dan het budget toeliet. De vorige lichting bestuurders van Aino wist de organisatie niet aan een neergaande markt aan te passen, is Haverkamps verklaring.
Het collectief ontslag, waarbij Aino december vorig jaar honderd van de duizend medewerkers de laan uitstuurde, is in Haverkamps ogen een slecht instrument om het tij te keren. "Ontslagrondes werken niet. Alleen de goede werknemers vertrekken." Het wegsturen van de laatst binnengekomen medewerkers noemt hij een achterhaald systeem. Inzetbaarheid is volgens hem een beter criterium. In slechte tijden zou het salaris van detacheringskrachten gekoppeld moeten zijn aan de opdrachten die men doet. Bij bankzitten volgt minder loon. Al te grote inkomstenderving zou gecompenseerd kunnen worden met een in goede tijden te vullen potje.

Zielig

Haverkamp vindt het normaal dat bankzitters minder verdienen. "Het mag dan zielig zijn voor de betrokkenen, het geeft hen wel een extra stimulans om ook minder aantrekkelijke opdrachten op te pakken. Een klus in Apeldoorn met de nodige reistijd wordt sneller geaccepteerd als werknemers hun nee in de portemonnee voelen." Aino heeft personeel dat langer dan negentig dagen op de bank zit gevraagd om 18 procent van hun loon in te leveren. Weigeraars zagen hun secundaire arbeidsvoorwaarden als auto's en telefoons ingenomen. Werknemers met een kortere wachttijd kregen een kleinere korting voorgesteld. Een ruime meerderheid ging twee weken terug akkoord met de besparing die acht miljoen van de nu veertig miljoen euro aan salariskosten moet opleveren.
Haverkamp heeft eerder bij Philips bij bedrijfsonderdeel Redesign de bezem door onrendabele bedrijfstakken gehaald. Onder Cor Boonstra blies hij ze nieuw leven in of maakte ze geschikt voor overname. Sinds enige tijd voert Haverkamp met een team onder eigen vlag herstructureringen uit bij slecht lopende bedrijven. Bij de Duitse fabrikant van smartcards Amatech kwam zijn optreden te laat. Halverwege juli vroeg het bedrijf faillissement aan.
 

NIB Capital en Kempen & Co plaatsten vorig jaar al vraagtekens bij het voortbestaan van Aino: http://www.computable.nl/artikels/archief1/d50rs1lu.htm

 

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-16T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.