‘Werken aan een computer is je reinste tovenarij’

Wat voor werk doe jij?

In de ict zijn er zo’n zestigduizend unieke titels. Wat doen al deze mensen? En niet onbelangrijk, wat verdienen ze? Computable stelt wekelijks een it-functie aan u voor. Eduard Bekker (52) is webdesigner.

Auto, gsm of laptop?

Ik rijd geen auto. Ik heb wel een mobieltje en een laptop. Ik ben mijn eigen baas, dus ja en nee.


Opleiding en vorige functies

Ik ben opgeleid tot journalist en jarenlang opmaakredacteur geweest. Dat vak computeriseerde steeds meer tot ik heer en meester was op de Mac. Toen ik bij mijn laatste werkgever afvloeide kreeg ik de Mac mee. Op dat moment had ik als hobbyist al enkele internetpagina’s gemaakt. Die kregen zulke positieve respons, dat ik me op het maken van websites ben gaan toeleggen.


Functieomschrijving

Ik maak regelmatig nieuwe websites, maar ik houd ook de oudere sites actueel. Los daarvan doe ik ook dtp-werk (met name krantenopmaak). Dit doe ik zowel in- als extern.


Dagindeling

Lekker rommelig. Ik werk in de hal van mijn huis, dus alles komt hier voorbij. Zoals veel thuiswerkers heb ik veel afleiding. Bovendien zijn er nog wel eens onverwachte problemen van klanten, of moet ik plotseling voor een klant noodzakelijke wijzigingen in de site of een script aanbrengen. Zo kom ik pas laat op gang bij klussen die veel concentratie vergen en moet ik ‘s avonds en soms ook ‘s nachts wel eens wat langer doorwerken.


Het leukste aan je baan

Ik vind het werken aan een computer nog steeds je reinste tovenarij. Ook spreekt het me als journalist aan, dat hetgeen dat ik publiceer in principe door de hele wereld kan worden gelezen en gezien.

Verder heb ik veel contacten die ik anders niet zou hebben. Zo heb ik Paleis Noordeinde ook al eens van binnen mogen bekijken (mooie balzaal) en spreek ik regelmatige bedrijfsleiders van grote concerns en wethouders in wat minder formele omstandigheden.


Minder leuk

Sommige klanten. Vooral middenstanders kijken nogal neer op wat ik doe. Achter een computer zitten beschouwen ze niet als serieus werk, maar als een hobby. Ik ben daarbij een wat oudere man, die alles doet op de fiets. Dat versterkt dat vooroordeel blijkbaar.

Verder valt me als freelancer, die soms ook buiten de deur werkt, de verharding op de werkvloer op.


Carrièreplannen

Carrière vind ik een vreselijk woord. Bij die kreet denk ik altijd aan hogerop komen. Ik streef er naar gelukkig te zijn en datgene dat ik goed kan optimaal te kunnen doen en daar goed mijn brood mee te kunnen verdienen, wat volgens mij een iets nobeler doel is. En in dat opzicht heb ik toch al veel bereikt, maar dat mag natuurlijk ook wel op mijn 52-ste.

Toch ambieer ik nog steeds een vaste betrekking (maar dan hooguit voor twee dagen in de week). Als ‘sociaal dier’ mis ik de werkvloer en de dagelijkse omgang met vaste collega’s een beetje. Verder zou ik graag een bijdrage willen leveren aan het opzetten van een nieuw Haags dagblad.

Verdien je wel genoeg?

Wil je weten of je wel genoeg verdient? Vul dan op onze website de beloningstoets van De Breed en Partners in en ontvang een persoonlijke analyse van je salaris en directe feedback over je marktpositie. Kijk voor meer informatie op: www.computable.nl/salaris.htm.

Wat verdient een webdesigner?

Gemiddelde jaarbeloning:

36.817 euro

Gemiddeld jaarsalaris:

32.026 euro

Verdeling man/vrouw:

88 procent is man

Auto van de zaak:

12 procent

Meest gereden bedrijfsauto:

Mitsubishi Spacestar

Laptop van de zaak:

18 procent

Mobiele telefoon van het bedrijf:

18 procent

Gemiddelde leeftijd:

25 – 29 jaar

Gemiddelde totale werkervaring:

8 jaar

Studeerde:

Hogere informatica (12 procent)

Vorige functie:

Systeemontwerper (6 procent)

(Gegevens: onderzoeksbureau De Breed)


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-20T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.