Ict’er vindt vakbond niet belangrijk

Nog geen 15% is lid, tegen 27% gemiddeld bij alle branches

In Nederland zijn er weinig ict’ers lid van een vakbond. Wat weerhoudt ict’ers? Vijf redenen om wél lid te worden.

Ernst Kuntz, werkzaam bij Getronics PinkRoccade, is al 16 jaar lid van de FNV, de vakbond waar 1,2 miljoen Nederlanders lid van zijn. FNV’s motto is: ‘Iedereen die kan en wil werken heeft recht op een baan’. Het aantal ict’ers dat de afgelopen jaren lid is geworden van een vakbond, is nauwelijks gegroeid, terwijl de sector de afgelopen jaren toch flink te lijden heeft gehad onder banenverlies. Volgens cijfers van FNV is van de 240.000 ict’ers die Nederland telt minder dan 15 procent lid van een vakbond. Dat is ver onder het landelijk gemiddelde van 27 procent. Het leeuwendeel van de ict’ers die lid zijn is aangesloten bij de FNV (60%). De overige georganiseerde ict’ers zijn verdeeld over het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV), vakbond voor industrie en dienstverlening De Unie en de Bond van Telecompersoneel.

Invloed

Ernst Kuntz weet wel waarom zo weinig ict’ers lid zijn van een vakbond. Kuntz: “Veel ict’ers denken dat ze het zelf beter kunnen regelen. Toen het in de tweede helft van de jaren negentig niet op kon bij bedrijven, was het waarschijnlijk ook zo dat je salarisonderhandelingen best zelf kon doen. Inmiddels werken alle grote it- en telecombedrijven bedrijven via de kanalen van cao’s, meestal bedrijfs-cao’s. Er is één sector-cao, de ick-cao voor de hardwaresector zoals producenten van copiers en printers. Deze is echter niet algemeen bindend en geldt daarom uitsluitend voor bedrijven die lid zijn van Werkgeversvereniging ICT. In de sector- en bedrijfs-cao’s liggen bepaalde afspraken over salaris en dergelijke gewoon vast. De bedrijven zonder cao nemen de cao’s die er wel zijn als voorbeeld. Directe invloed uitoefenen is niet makkelijk meer. Vakbonden overleggen tijdens onderhandelingen nadrukkelijk met hun leden. Dan onstaan serieuze discussies. Als lid kun je dus wél daadwerkelijk invloed uitoefenen”, aldus Kuntz.


Grotere auto’s

Ernst Kuntz werd in 1990 lid van de vakbond omdat hij zich kandidaat wilde stellen voor de ondernemingsraad (or). Hij was al lange tijd gedetacheerd en wilde meer betrokken zijn bij zijn werkgever. Kuntz: “En omdat ik het belangrijk vind om werk voor de or vanuit samenwerking met de vakbond te doen, ben ik ook lid geworden van de FNV. Je krijgt ondersteuning vanuit de vakbond die je goed kunt gebruiken.” Een voorbeeld van wat de or van Kuntz enkele jaren geleden voor elkaar heeft gekregen is een betere lease-autoregeling. Kuntz: “Doordat de autokosten snel stegen, kregen wij steeds kleinere auto’s. We hebben toen in onderhandelingen met de directie er voor onze softwaremensen een betere regeling uit weten te slepen. Daar hebben we veel succes mee geboekt. Zo zie je maar weer, auto’s zijn erg belangrijk in onze branche.”


Uitslepen

Een ander voorbeeld van het verschil dat een vakbond kan maken zag Kuntz tijdens de samenvoeging van Getronics met PinkRoccade. Kuntz: “Tijdens de reorganisaties van de afgelopen jaren hadden wij als or al een aantal afvloeiingsregelingen met de directie afgesproken Tot ik een keer bij onderhandelingen voor een sociaal plan zat met mensen van de FNV. Toen zag ik toch wel even het verschil. Zij konden er veel meer uitslepen, dankzij hun ervaring. Toen we met PinkRoccade samengingen, moest er ‘ontdubbeling van functies’ plaatsvinden. In de onderhandelingen voor het nieuwe sociale plan zijn er nóg weer een aantal verbeteringen bereikt. Dat was de or niet gelukt. Tegen ons had de directie gezegd: wat je wilt, is niet goed voor het bedrijf. Vakbondsbestuurders kunnen dergelijke argumenten vanuit een veel onafhankelijkere positie beoordelen en kunnen daardoor echt verschil uitmaken omdat ze niet over hun positie in hoeven te zitten.”

Vijf redenen om lid te worden

1. Invloed uitoefenen op salaris en extra’s als lease-auto’s

2. Toegang tot jarenlange expertise

3. Persoonlijk advies bij problemen met werkgever

4. Een beter sociaal plan

5. Onafhankelijker van werkgever

Vier vakbonden

Er zijn vier vakbonden voor ict’ers

FNV: We hebben dus geen producten bekeken die dienen om individuele bestanden of data terug te krijgen van beschadigde media waarvan geen back-up bestaat of die gegevens kunnen terugwinnen uit vernielde mailbewaarplaatsen, onbruikbaar geworden databases of gecorrumpeerde documentbestanden. Er bestaat software om een noodherstelplan op te stellen en te onderhouden, maar ook die is niet bekeken. We beperken ons in deze test tot deze vraag: onze server is zijn harde schijf kwijtgeraakt - hoe zijn we zo snel mogelijk weer aan het werk? www.ict.fnv.nl

CNV: www.cnvdienstenbond.nl/cnvdienstenbond/vakgroep/vakgroepict.html

De Unie: www.unie.nl/ict/

Bond van Telecompersoneel: www.bondvantelecompersoneel.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-01T00:00:00.000Z Sandra Langendijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.