‘We gaan ieder jaar naar Redmond’

In de ict zijn er zo’n zestigduizend unieke titels, zo bleek uit onderzoek van het Britse bureau Marketing Improvement (MI) vorig jaar. Wat doen al deze mensen? En niet onbelangrijk, wat verdienen ze? Computable stelt om de week een it-functie aan u voor. Deyan Lazarov (32) is softwarearchitect.

Auto, gsm of laptop?

Allemaal van de zaak. Een Tablet PC met Windows Vista en een SmartPhone met Windows Mobile horen gewoon bij een ‘Microsoftie’. Ik heb in totaal drie laptops, want iedere twee jaar krijg je een nieuwe, de oude mag je voor testdoeleinden houden en de oudste mag je voor een gering bedrag overnemen.

Opleiding en vorige functies

Aan de ene kant heb ik als genaturaliseerde buitenlander een heel andere geschiedenis dan een Nederlandse ict’er. Ik heb een bachelor’s degree in computer science van de American University in Bulgarije; daarna heb ik als hardcore C++ software engineer voor een multinationaal middlewarebedrijf in Bulgarije gewerkt. Toen ben ik twee jaar gedetacheerd in Nederland bij onder andere KPN, Getronics en Tridion.

Functieomschrijving

Ik en mijn collega’s houden ons in de praktijk voornamelijk bezig met solution en enterprise architecturen. We worden allemaal geacht het Microsoft-applicatieplatform grondig te kennen; dus niet alleen Visual Studio Team System en het .NET Framework maar ook de enterprise-producten zoals SQL Server, BizTalk en dan in drie versies – de vorige, de huidige en de aankomende.

Met die kennis word ik als vertegenwoordiger van Microsoft betrokken bij de grootste zakelijke klanten, zoals ministeries, multinationals en financiële instellingen. Niet zozeer als een technisch specialist, maar als architect en ‘trusted advisor’ om de klant te helpen succesvol te zijn met het Microsoft-platform. Ik heb in mijn tijd bij Microsoft echt van alles gedaan: van troubleshooting en reviews tot proof-of-concepts, architectuur brainstorm sessies en langdurige opdrachten om complexe oplossingen volledig uit te werken, want ‘succesvol zijn met het Microsoft-platform’ definieert iedere klant anders.

Het leukste aan je baan

Wat Microsoft wel van de anderen onderscheidt is dat we (letterlijk) dicht bij de technologiebron komen – ieder jaar gaan we zeker een keertje naar Redmond toe.

Ik vind de bedrijfscultuur van Microsoft zeer stimulerend: het is niet de typische harde VS cultuur, want Microsoft Nederland is en blijft een Nederlands bedrijf. We zijn ook zeker verwend wat betreft trainingen (20 dagen per jaar), evenementen en leuke gadgets.

Last but not least vind ik het uiterst boeiend dat de consultancy-groep waar ik zit zich steeds meer ontwikkelt als een club van enterprise architecten. Heerlijk, de ene dag zit je wat voorbeeldcode te ontwikkelen en de andere spreek je met het managementteam over hoe de ict-systemen de business strategie gaan ondersteunen!

Minder leuk

De files zoals bij iedereen die veel moet reizen. Echter omdat Microsoft Services niet op detacheringsbasis werkt, maar op echte consultancy-basis, zijn wij veel flexibeler in onze reistijden – je kunt vaak thuiswerken of geen afspraak om 9 uur ‘s ochtends maken.

Carrièreplanning

Ik wil me ontwikkelen tot principal enterprise architect. Naast de techniek zie ik de business-it alignment en it governance als de ultieme kunst die een techneut kan nastreven. Verder kan ik me voorstellen dat een certificering als Microsoft certified architect voor ons straks verplicht wordt als het programma volop begint. Een overstap naar het Microsoft-hoofdkwartier in Redmond (of Parijs voor de EMEA-regio) is altijd een optie, mocht Nederland te klein worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-30T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.