‘Het is vooral je houding die telt’

In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel te vinden. Computable stelt vrouwen in de ict aan je voor. Deze week Suzanne van den Abbeelen.

Wat doe je?

Ik ben vanaf 15 maart 2007 financieel gegevensbeheerder bij de gemeente Oosterhout en de gemeente Oisterwijk. Ik beheer de Cognos-tools (Powerplay en Impromptu) en ontwikkel nieuwe mogelijkheden met deze rapportage-tools. Het uiteindelijke doel is een goed inzicht te krijgen in het financiële proces van de gemeente. Dit inzicht moet er weer toe leiden dat het proces geoptimaliseerd kan worden. Ik ben dus verantwoordelijk voor de kwaliteit van de output. Dat betekent dat je zowel van het financiële proces als de mogelijkheden van de applicatie kennis moet hebben. Die combinatie is uitdagend. Het financiële systeem is Decade Financials dat draait op een Oracle 9 database. Voor ik deze functie ging doen was ik 3,5 jaar applicatiebeheerder van dit financiële systeem bij de gemeente Oisterwijk.

Hoe ben je er gekomen?

Ik heb nogal een omweg gemaakt voor ik in de ict terechtkwam. Na de middelbare school heb ik eerst de opleiding levensmiddelentechnologie gevolgd en daarna ben ik de toeristische kant opgegaan. Via de telecommunicatie (KPN Telecom) kwam ik terecht bij de ict. Dat was bij Centric IT Solutions, waar ik gedetacheerd werd op de helpdesk. Ik kwam in aanraking met Oracle, SQL en PL/SQL. Daarnaast nam ik deel aan een itil-project. Toen ik meer uitdaging zocht vond ik die bij de gemeente Oisterwijk, waar ik het applicatiebeheer deed van het financiële systeem. Uiteindelijk is het de combinatie financiën en ict die me aanspreekt. Ofwel, de combinatie inhoud en techniek.


Wat is het leukste aan je baan?

De uitdaging. De vrijheid om binnen de randvoorwaarden van de functie succes te behalen. Daarnaast vind ik de combinatie van de menselijke, communicatieve kant met de techniek leuk. Uiteindelijk doe je het voor mensen. Het werken in de ict binnen de gemeentewereld is op dit moment volop in beweging door ontwikkelingen als mid-office, andere overheid en basisregistraties. Er zijn veel uitdagingen en de wetgeving wijzigt voortdurend, waardoor er altijd veel dynamiek is. Dit zou je misschien in eerste instantie in de gemeentewereld niet verwachten. Daarnaast werken gemeenten steeds meer samen op het gebied van ict. De functie gegevensbeheerder is nieuw. Dat betekent dat ik hem voor een groot deel zelf kan vormen. Ik ondersteun twee organisaties en dat vraagt meer van je organiserend vermogen, biedt een extra dimensie.


Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Misschien is het wel zo dat je als vrouw even moet laten zien wie je bent voordat je geaccepteerd wordt, maar ik vraag me af of dat voor mannen anders is. Volgens mij is het vooral je eigen houding die telt. Als jij zelf niet te zwaar tilt aan de verschillen, doen anderen dat ook niet. Mensen zijn altijd verschillend. Ik weet wat er van me verwacht wordt en ben ook helder in mijn verwachtingen naar anderen toe.


Hoe kunnen er meer vrouwen in de ict komen?

Misschien onderschatten vrouwen wel hun eigen capaciteiten op dit vlak en wordt het een self-fulfilling prophecy. Ik denk dat vrouwen zichzelf hierin meer afremmen dan dat de mannelijke buitenwereld dat doet. Door te laten zien dat het voor een vrouw best mogelijk is om succesvol te zijn in de ict, krijgen jongere meisjes vanzelf een impuls om ook eens in die richting te kijken. Dankzij organisaties als VHTO zijn er ook steeds meer mogelijkheden om jezelf als zodanig te profileren. Meer en meer merk je om je heen dat je ook niet om de mogelijkheden van ict heen kunt. Dit vakgebied zal in de komende jaren dus alleen maar groeien. Ik hoop dat vrouwen hierbij hun kans grijpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-06T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.