ICT'ers over hun werk: de tester

‘Ik hielp bij het vertalen van Windows 98’

Ict'er Daan van Osch begon ooit als softwarevertaler en technisch schrijver. Daarna reageerde hij op een personeelsadvertentie waarin gevraagd werd om een tester. Na een succesvol sollicitatiegesprek houdt hij zich nu bezig met de wensen van de systeembeheerder. Het is namelijk deze automatiseerder die uiteindelijk met de door Van Osch gesteste software aan de slag moet.

Daan van Osch (36)

Werkgever: RES software

Opleidingen:
WO Engels
T-map
ISTQB

Hoe ben je aan je baan gekomen?
"Na mijn studie Engels ben ik begonnen als softwarevertaler; ik heb nog geholpen bij het vertalen van Windows 98. Vanuit die functie ben ik technisch schrijver geworden. Als technisch schrijver ben je al snel aan het testen om erachter te komen hoe iets werkt. Zo ben ik het testvak ingerold. Ik woon in ‘s-Hertogenbosch en wilde daar ook graag werken, dus toen er bij RES software een leuke functie vrijkwam, heb ik direct gesolliciteerd."

Wat houdt je werk in?
"Als senior softwaretester ben ik verantwoordelijk voor het plannen, uitvoeren en verbeteren van het testen van nieuwe functionaliteiten van onze software. Wij werken volgens de Scrum-softwareontwikkelmethode, waardoor ik veel eigen verantwoordelijkheid heb. Samen met de product owners, de ontwikkelaars en de technisch schrijvers vormen wij het scrum-team. We proberen elke maand verbeteringen door te voeren in ons product. Daarnaast coördineer ik de vertalingen. Ik vind het lekker om me daar af en toe nog op te kunnen storten."

Hou houdt je je kennis op peil?
"Ik inspecteer en controleer onze software uit de ogen van de eindgebruiker, in dit geval de systeembeheerder. Daarom loop ik regelmatig even bij onze eigen systeembeheerders binnen. Daar hoor je veel. Verder houd ik de vakliteratuur goed bij, bladen voor systeembeheerders of specifiek voor testers."

Hoe ziet je carrièreplanning eruit?
"Mijn carrière zie ik in relatie tot de groei van dit bedrijf. Ik ga er vanuit dat dit bedrijf heel groot wordt en internationaal uitbreidt. In dat geval zou ik graag de internationale versies voor bijvoorbeeld Japan en Korea lokaliseren. Dan ben je minder bezig met de functionaliteit en zorg je ervoor dat het product ook volledig gericht is op een ander land."

Functieomschrijving

De tester is een specialist in het opstellen van testscenario's, testplannen en het ontwerp van testen. De tester voert de testen, meestal op basis van een functioneel ontwerp, vaak ook zelf uit en beoordeelt de testresultaten. In overleg met gebruikers of ontwerpers stelt de tester ook wijzigingsvoorstellen op voor de aanpassing van het systeem om het (alsnog) aan de specificaties te laten voldoen. De tester kan ook worden ingezet om de prestatiekenmerken van de componenten van de informatievoorziening te testen. In dat geval worden bijvoorbeeld stresstesten en dergelijke ontwikkeld en onder zijn regie uitgevoerd.

Beloning

Totale beloning: 42.630 euro
Vaste beloning: 35.905 euro

Maandbeloning naar werkervaring (bij een 40-urige werkweek):
1-2 jaar: 2.035 euro
3-4 jaar: 2.367 euro
5-9 jaar: 2.900 euro
10-14 jaar: 3.360 euro
15-19 jaar: geen gegevens
20-25 jaar: 3.116 euro

Jaarbeloning naar opleidingsniveau (bij een 40-urige werkweek):
Academisch: 47.129 euro
HBO: 41.964 euro

Secundaire arbeidsvoorwaarden:
Bedrijfsauto: 58 procent
Meest gereden leaseauto: Seat Leon
Laptop van de zaak: 63 procent
Telefoon van het bedrijf: 21 procent

Studierichtingen

Bedrijfskundige informatica
Bedrijfsinformatica
Elektro-/telecommunicatie-/informatietechniek
Bedrijfswetenschappen

Functies

Eerdere functies:
Programmeur
Functioneel ontwerper/informatieanalist
Systeembeheerder

Doorgroeien naar:
Kwaliteitsconsultant
Testmanager

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

iets klopt er volgensmij niet in dat rijtje:


10-14 jaar: 3.360 euro
15-19 jaar: geen gegevens
20-25 jaar: 3.116 euro

na 10 jaar 3300 na 20 jaar 3100? dan zou je minder gaan verdienen...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-24T10:23:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.