Zo scoren grote Amerikaanse it-bedrijven

Gebouw

Van financiële toestand en maatschappelijke verantwoordelijkheid tot innovatie, personeel en klantentevredenheid. Hoe doen de grote it-bedrijven het op dit vlak, en wie laat steken vallen? En wie eindigt helemaal bovenaan? Microsoft, zo blijkt.

We halen onze cijfers van het Drucker Institute en de Wall Street Journal, dat jaarlijks een lijst opstelt van de grootste Amerikaanse bedrijven en hun prestaties op het vlak van vijf belangrijke domeinen: klantentevredenheid, werknemers-engagement, innovatie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en financiële sterkte.

We overlopen de lijsten van Drucker Institute en de Wall Street Journal in de vijf verschillende domeinen, mede ook omdat technologie overal vrij sterk is vertegenwoordigd. In totaal worden 865 bedrijven onder de loep genomen. Welke (Amerikaanse) technologiebedrijven doen het in die categorieën goed, en wie minder goed?

1. Algemene prestaties: Microsoft

Algemene lijst: top tien

1. Microsoft
2. Apple
3. IBM
4. Amazon.com
5. Alphabet
6. Cisco Systems
7. Intel
8. Procter & Gamble
9. Johnson & Johnson
10. HP

Eerst het algemene overzicht dat de vijf onderdelen verenigt: de master ranking. In de top tien daarvan staan acht technologiebedrijven. Enkel Johnson & Johnson en Procter & Gamble duiken daar op als niet-technologiebedrijf. Iets verder staan in deze algemene lijst Nvidia en Facebook (allebei op 12), Adobe (op 16), Accenture (op 17), Salesforce (op 21) en Oracle (op 23). 

Verder in deze algemene lijst vinden we Dell Technologies (op 40), VMware (op 45), ADM (op 49) en Hewlett Packard Enterprise (op 50). Helemaal verder duiken ook bedrijven op als Workday (92), ServiceNow en Netapp (allebei 119), Juniper Networks (145), Citrix (50), Fortinet (159), Emerson (165), Western Digital (175), Xerox (177), Seagate (182) en Zoom (189).

2. Klantentevredenheid: IBM

Van alle bedrijven doet IBM het goed als het gaat om klantentevredenheid. Maar ook Cisco (op 5) en Accenture (op 6) presteren in dit domein. Iets verder vinden we in deze klantentevredenheid-lijst HP (op 11) en Oracle (op 13). 

Opvallend is dat sociale-mediabedrijven als Facebook (op plaats 855) en Twitter (859) totaal niet goed scoren in dit domein.

3. Werknemers-engagement: Zoom en Salesforce

Welke werkgevers zorgen voor engagement met hun medewerkers? Hier scoort Zoom het best. Maar van de bekende technologiebedrijven doen ook Salesforce en Facebook het erg goed. Verder in deze lijst duiken Alphabet en Microsoft op. 

Een bedrijf dat het hier in verhouding minder doet inzake werknemers-engagement is DXC Technologie (op 835, terwijl ze in de algemene lijst op plaats 560 staan), al doen zij het wel een stuk beter inzake klantentevredenheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

4. Innovatie: Uber

Bij innovatie zien we diverse partijen opduiken met Johnson & Johnson als winnaar. Uit de technologiesector vinden we Uber, Facebook en Alphabet. Wat verder in deze lijst vinden we Intel (op 8), en HP (16) en Dell (op plaats 18 in deze lijst).

5. Maatschappelijke verantwoodelijkheid: Microsoft en HP

De categorie social responsibility wordt goed ingevuld met technologiebedrijven. Microsoft en HP scoren daar het hoogst. Technologiebedrijven die het in deze categorie minder doen zijn Zoom (op plaats 845, terwijl op 189 in de totale lijst) en Uber (op plaats 789 hier terwijl op 236 in de totale lijst).

6. Financieel: Microsoft en Apple

Welke bedrijven staan in financieel opzicht het verst? Ook hier blijkt duidelijk waarom Big Tech ook big cash is, want de vijf grote technologiebedrijven staan in de top vijf. Aan deze (en bovenstaande rubriek) heeft Microsoft ook zijn overwinning in het totaalklassement te danken.

Technologiebedrijven die in financieel slechtere papieren zitten zijn Uber (op plaats 861 in deze lijst, slechts vier bedrijven doen slechter). Ook concurrent Lyft (op 857) is financieel (nog) geen hoogvlieger.

Top 5 per categorie

Klantentevredenheid Werknemers-engagement Innovatie
Maatschappelijke
verantwoordelijkheid
Financieel
1. IBM Zoom Johnson & Johnson Microsoft Microsoft
2. Caterpillar Greif Bros General Electric HP Apple
3. Agilent Technologies Ovintiv Uber Technologies. Intel Amazon.com
4. Procter & Gamble Salesforce.com Facebook Cisco Systems Alphabet
5. Cisco Systems Facebook Alphabet Accenture Facebook

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Oracle is wel erg hard onderuit aan het gaan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-30T09:44:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.