Canadees bedrijf verhuurt software via Internet

MT&T biedt op aanvraag programma's per uur, week of jaar

Dit artikel delen:

De Canadese telecommunicatie-aanbieder Maritime Telephone & Telegraph (MT&T) is gestart met het commercieel aanbieden van een service die software biedt op aanvraag. Daarvoor is Internet-toegang gerealiseerd die dankzij Adsl een snelheid kan bereiken tot 7,2 megabyte per seconde. De abonnees kunnen programmatuur huren, per uur, week of jaar.

Onder de naam 'Mpowered PC' biedt MT&T een virtuele bibliotheek van 'pay-per-view'-software. De in het Canadese Halifax gevestigde telecomaanbieder heeft de dienst ontwikkeld in samenwerking met Novell (netwerken) en Paradyne (hogesnelheids-toegang). Abonnees zijn via hun gewone telefoonlijn aangesloten op de computers van MT&T. Middels een Internet-browser komen ze in de Mpowered-startpagina en de software-database.
In de programma-bibliotheek is de gewenste software te openen door te klikken op het pictogram dat daarnaar verwijst. De bezoeker moet aangegeven hoe lang de applicatie gebruikt gaat worden. Als de tijd voorbij is volgt een melding en moet de gebruiker verlengen of afsluiten.
Momenteel zijn Corel en Lotus de twee grootste leveranciers van programmatuur. Van Corel zijn ondermeer Photopaint, Wordperfect Suite, Presentations, Wordperfect en Quattro Pro beschikbaar. IBM-dochter Lotus zit in de bibliotheek met bijvoorbeeld Smartsuite, Organizer, 1-2-3, Freelance Graphics, Approach, Word Pro en Screencam. Verder zijn er Internet-hulpprogramma's, educatieve software over wiskunde, muziek en informatie-technologie en de driedimensionale interactieve en educatieve adventure 'Webworld'.
Volgens het hoofd van de Mpowered-technologie, Monty Sharma, zullen regelmatig nieuwe titels verschijnen. De aanwezige software wordt vervangen zodra nieuwe versies of updates beschikbaar zijn. Het is, zegt hij, alsof je het modernste kantoor-systeem in huis hebt zonder je te hoeven bekommeren over updaten of installeren van nieuwe versies.

Ethernet-kaart en modem

De 'software on demand'-dienst is mogelijk door het toepassen van Adsl (Asymmetric Digital Subscriber Line). Deze techniek transformeert de gewone telefoonlijn in een hogesnelheids-lijn voor digitale transmissies. Uploaden gebeurt met een snelheid van maximaal 1,5 megabyte per seconde, downloaden tot maximaal 7,2 megabyte per seconde, afhankelijk van de lijn-kwaliteit en de hoeveelheid verkeer.
In de PC van een nieuwe abonnee wordt een Ethernet-kaart gezet en een los Adsl-modem geïnstalleerd. Zodra de PC wordt aangezet, komt een verbinding tot stand met de Mpowered-computers. De lijn blijft open tot de PC weer uitstaat.
Naast de voor Canada gebruikelijke telefoonkosten (lokaal onbeperkt bellen) moet voor het Mpowered-abonnement 45 Canadese dollar worden betaald - circa 60 gulden. Bedrijven betalen, afhankelijk van de gekozen mogelijkheden, vanaf 95 dollar. De kosten voor het gebruik van de software (de 'pay-per-view') zijn afhankelijk van de geselecteerde applicaties. Gemiddelde ligt dat op 1,25 dollar voor twee uur.

Wereldleider

Volgens Colin Latham, voorzitter van de Raad van Bestuur van MT&T, is zijn bedrijf het eerste met deze 'pay-per-view'-software-dienst. MT&T beweert dan ook met Mpowered PC wereldleider te zijn in het aanbieden van een virtuele software-bibliotheek die voor abonnees toegankelijk is via een Internet-aansluiting. Sinds het systeem kortgeleden in Halifax op de markt kwam, hebben zich rond de zevenhonderd abonnees aangemeld. Latham wil Mpowered wereldwijd in licentie gaan aanbieden.
Gebruikers zeggen van deze dienst vooral voordeel te zien in de mogelijkheid nieuwe programma's te proberen en geld uit te sparen voor jaarlijkse updates. Als de entertainment-bibliotheek wordt uitgebreid, zullen, zo verwacht men, de ongebruikte en uitgespeelde spel-CD's verleden tijd zijn.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-04T00:00:00.000Z Ronald de Lange
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.