Active Directory staat voorlopig alleen

Beheersysteem Windows 2000 moet nog wachten op Unix-aansluiting

Microsofts Active Directory zal tot eind augustus alleen Windows 2000 ondersteunen. Cisco, Microsofts vertaal-partner voor onder meer de Unix-platformen van Hewlett-Packard en Sun Microsystems, ontvangt de code te laat en redt de deadline van 17 februari niet. Op die datum is Microsofts nieuwste besturingssysteem verkrijgbaar.

Zowel de betrokken softwareleveranciers als de meeste IT-analisten roepen al zeker anderhalf jaar dat platform-interoperabiliteit van cruciaal belang is voor Active Directory. Grote ondernemingen zullen Microsofts directory-diensten niet serieus nemen zonder schaalbaarheid en platform-interoperabiliteit, aldus analisten. Die eigenschap moet Microsofts systeem voor het beheren van computers, applicaties en gebruikersprofielen de komende maanden echter missen. Cisco schat dat het zijn vertaal-klus niet voor eind augustus zal klaren.

Code-toegang

Het netwerkbedrijf zegt sommige delen van de Active Directory-code al enkele maanden in huis te hebben. De vertaling naar andere platformen kan echter pas voltooid worden wanneer Cisco toegang heeft tot alle code. Dat zal niet gebeuren voordat Microsoft klaar is met het debuggen van Windows 2000, wat de softwareleverancier nu doet. "We moeten maar stilzitten en wachten", verklaart een woordvoerder van Cisco.
Ondertussen maakt ook Microsofts belangrijkste directory-partner Banyan Worldwide Services zich zorgen. Joe Biggs, directeur Microsoft-aangelegenheden bij Banyan, zegt zich nog niet bewust te zijn van vertragingen voor de HP-UX- en Solaris-versies. "Maar indien Active Directory niet de goede oplossing is voor klanten, zullen we hun helpen het goede antwoord te vinden." Banyan zou hierbij niet gebonden zijn aan Microsoft. "Wij hebben goede en groeiende relaties met Netscape en Novell voor directory-integratie", aldus Biggs.

Novells pre-offensief

Softwarebedrijf Novell is inmiddels begonnen aan zijn pre-offensief tegen Active Directory. Eerder deze maand verscheen nog een nieuwe versie van Novells Directory-diensten (NDS), die draait op Netware, Windows NT (inclusief de aanstaande 2000-uitvoering) en Solaris. Verder biedt het bedrijf gratis NDS-licenties voor maximaal honderd gebruikers aan bedrijven die Windows 2000 Server kopen binnen anderhalve maand na de lancering. Eenzelfde aanbod van gratis NDS-licenties geldt voor Sun Microsystems' huidige besturingssysteem Solaris 7. In februari komt namelijk versie 8 uit.
De vroege aanval op Active Directory wordt ook op technologisch gebied uitgevoerd. Novell heeft een integratie-hulpmiddel aangepast in de volgende versie van NDS voor Windows NT. Door deze wijziging moeten gebruikers met heterogene computer-omgevingen straks een keuze maken tussen Netware en Windows 2000. Allebei die besturingssystemen kunnen bedrijfsgegevens huisvesten en beheren middels directory-software. Op dit moment kan Windows NT dit ook, maar dan dankzij de NDS-programmatuur van concurrent Novell.
Die softwareleverancier schrapt nu de doorverwijs-functionaliteit van zijn NDS voor NT.

Migratie intomen

De aanstaande versie 8 van NDS voor NT gebruikt een tweezijdige verwijzing, genaamd DirXML. Hierdoor moeten systeembeheerders straks de directory-diensten van beide platformen beheren. Analist Rob Enderle van onderzoeksbureau Giga Information Group is kort over deze wijziging van Novell: "De verwijsfunctie wordt ook gezien als een migratie-hulpmiddel en daarom is er enige druk om dat hulpmiddel in te tomen."
Collega-analist Daniel Blum van The Burton Group meent dat het komende gebrek aan eenvoudige doorverwijzing gebruikers op praktische gronden zal dwingen tot een platformkeuze om zo het beheer binnen de perken te houden. Novell ziet dit geheel anders. "Wij bieden een hele reeks technologieën voor het beheren van een enigszins onbeheerbaar platform (Windows NT - red.)", aldus Sam DiStasio, directeur NDS-marketing. Hij beweert dat de tweerichtingsfunctionaliteit van DirXML juist voordelen biedt en het makkelijker maakt om twee of meer directory's te gebruiken.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.