Oracle opent aanval op Windows NT

Database uitgebreid met filesysteem en applicatieserver

Softwareleverancier Oracle breidt de nieuwste versie van zijn gelijknamige database uit met een Java applicatieserver en het Internet File System (IFS). 8.i krijgt daarmee platformeigenschappen en concurreert daarom meer met besturingssystemen als Windows NT dan met databases. Topman Larry Ellison introduceerde afgelopen maandag in zijn geboortestad New York zijn nieuwste geesteskind, dat 'de ongebreidelde opmars van Windows NT' moet indammen.

De letter 'i' in Oracle 8.i verwijst naar Internet. De Internettechnologie in de database moet het mogelijk maken om IT-infrastructuren meer te centraliseren en applicaties voor gebruikers via Internet toegankelijk te maken. De complexiteit en de kosten van client server-applicaties behoren daarmee volgens Ellison tot het verleden.

Minder afhankelijk

Het is al langer bekend dat Oracle bezig is met het integreren van een Java Virtual Machine (JVM) in de database, waardoor deze als applicatieserver kan dienen. Oracle-president Ray Lane meldde zondagavond bovendien dat de 'reguliere' Application Server in de toekomst ook geïntegreerd gaat worden. Applicaties draaien 'in de database' en zijn minder afhankelijk van het besturingssysteem.
Naast de geïntegreerde applicatieserver bevat de database het zogenoemde Internet File System (IFS). "Gegevens horen in een database thuis, en niet in een bestandssysteem", meent Ellison. Het IFS kan Windows-bestanden in de database onderbrengen en onderwerpen aan alle databasebewerkingen, zoals query's. "Unix-bestanden zullen volgen", kondigde Ellison aan. De database is in Oracle's visie het centrale punt in IT-architecturen, waar alles in opgeslagen wordt; gegevens en applicaties, de database maakt geen onderscheid.

Belachelijk

Oracle's strategie zal Windows NT niet verdrijven. "Maar", zo stelt Ellison, "De irrationele distributie van complexe systemen en de bijbehorende behoefte aan kennis om die systemen te onderhouden, zal niet meer nodig zijn." Hij doelt op de ontwikkeling dat NT steeds meer ingang vindt binnen kleinere ondernemingen, van huisartsen en advocaten tot en met de bakker op de hoek. "Het is belachelijk dat een huisarts een database en een applicatie op een NT-server heeft draaien. Dat is veel te moeilijk."
Oracle heeft een initiatief in de steigers waar eerder al door SAP over is gesproken. Partners van de softwareleverancier ontwikkelen, onderhouden en beheren een standaardapplicatie voor een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld huisartsen. "De applicatie en de database draaien op een centrale locatie, waar ze door specialisten beheerd worden. De huisarts benadert de applicatie met een browser, houdt zijn boekhouding bij en hoeft zich niet te bekommeren om de technische zaken", aldus Ellison.
Oracle 8.i komt tegen het einde van dit jaar op de markt. Het product wordt ook wel gezien als de eerste complete versie van Oracle 8. Lane: "Toen Informix eind 1996 een marketingoffensief startte met de Universal Server, hebben wij veel functionaliteit in versie 7.3 gestopt die eigenlijk voor versie 8 bedoeld was. Klanten hadden tot dusver geen reden over te stappen op versie 8."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-18T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.