Groei mainframe-mips daalt drastisch

Raid-systemen nemen rekenkracht voor hun rekening

De groei van mainframe-mips zal de komende jaren drastisch verminderen, voorspelt Michael Ruettgers, ceo van EMC Corporation. De reden is dat centrale computers worden ontlast doordat Raid-opslagsystemen steeds meer rekenkracht en intelligentie aan boord krijgen.

EMC's opslagsystemen op basis van harde schijven zijn het duurst. Met prijzen van 260.000 tot 3,4 miljoen dollar is de Symmetrix-familie ruwweg twee maal duurder dan concurrerende systemen. Dat komt omdat het bedrijf uit Hopkinton, Massachusetts, datamanagement en het snel beschikbaar maken van gegevens tot topprioriteit heeft verheven. Eerst prestatie, daarna de rest, zo luidt het credo. EMC omarmt daarom de meest geavanceerde geheugenchips en harde schijven die op de markt zijn. De Symmetrix-systemen, die tot 3 terabytes aan gegevens kunnen opslaan, hebben 4 gigabyte-grote buffergeheugens die bestaan uit snelle (synchrone) 16 megabit-dramgeheugens. "Met nieuwe 64 megabit-drams zullen we wellicht naar 16 gigabytes gaan", zegt Ruettgers. "We willen onze systemen zo snel mogelijk maken."

7000 Omwentelingen

Ook kiest EMC de meest geavanceerde harde schijven die beschikbaar zijn. Terwijl state-of-the-art schijven 7000 omwentelingen per minuut maken, zal het bedrijf binnenkort de Cheetah-harddiscs (10.000 rpm) gaan inbouwen. EMC's partner Seagate ontwierp de Cheetah's speciaal met het oog op Raid (redundant arrays of independent disks).
Deze strategie heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. EMC is in korte tijd van nagenoeg nul uitgegroeid tot marktleider in data-opslag voor mainframes. In de ontluikende Raid-markt had IBM in 1990 nog een marktaandeel van 80 procent, EMC moest het toen met slechts 1 procent doen. Intussen zijn de rollen omgekeerd. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 2,27 miljard dollar. Volgens IDC bezette het hiermee 42,5 procent van de totale Raid-markt. Het aandeel van IBM bedroeg vorig jaar zo'n 30 procent. EMC zette 1,3 miljard af in de mainframemarkt, terwijl het op de markt voor open systemen voor 750 miljoen dollar aan Raid-systemen verkocht.

Onderscheid

EMC verwacht dit jaar een forse groei in Raid-opslag voor open systemen. Ruettgers denkt dat de verkoop in de markt voor open systemen in 1997 met ruim 500 miljoen dollar zal groeien tot 1,3 miljard. In de mainframe-markt zal de afzet stabiel blijven. Ruettgers: "Volgend jaar zullen we dat onderscheid mainframe/open overigens niet meer kunnen maken. Met onze nieuwe software gebruiken onze klanten dezelfde Raid-systemen voor zowel mainframes als Unix en NT. Vanaf volgend jaar zullen we geen uitspraak meer doen over de afzonderlijke markten."
Onlangs introduceerde EMC zijn nieuwe Datareach-software waarmee mainframes en open systemen toegang hebben tot dezelfde Raid-databank. Met zijn Enterprise Storage software is het bovendien mogelijk om relationele database-gegevens op mainframes rechtstreeks op te vragen en te verzenden naar open systemen. Ruettgers voorspelt dat deze technologie de komende jaren een grote impact zal hebben. Voor het maken van datapakhuizen moeten bedrijven nu vaak honderden gigabytes aan informatie transporteren van operationele mainframes naar analyse-systemen op Unix of NT. Met traditionele methoden nemen deze gegevenstransfers vele uren in beslag. Met Datareach kunnen de Symmetrix-systemen hun data binnen enkele minuten lezen en versturen.

Informatiebeheer

Zowel de mainframe als het netwerk worden daarmee ontlast. "Mainframe-cpu's gebruiken nu 30 tot 50 procent van hun rekenkracht om de informatie heen en weer te bewegen", zegt Ruettgers. Deze ontlasting van mainframe-mips met de nieuwe software zal volgens hem een "dramatische verandering" teweeg brengen in de manier waarop gebruikers hun cpu's gebruiken. "Mensen die gewend zijn om elk jaar tussen de 10 en 15 procent extra mainframe-mips te kopen, hoeven dat de komende tijd niet te doen. Met de nieuwe software zijn cpu's niet langer domme motoren om data in het rond te sturen, het worden meer processoren om informatie mee te bewerken."
Informatie beheren is voor bedrijven belangrijker geworden dan processorkracht, meent Ruettgers. "Data staan centraal." Dit wordt weerspiegeld in de Symmetrix-systemen waarin een grote hoeveelheid rekenkracht de opgeslagen informatie (maximaal 3 terabyte) bewaakt en de beschikbaarheid daarvan versoepelt. In deze Raid-gegevensbanken zitten 144 Power-PC-microprocessoren.

Patriot-raket

Alle geavanceerde hardware ten spijt beschouwt Ruettgers de opgebouwde kennis in Raid-software als de grote succesfactor van EMC. Van grote invloed was de ervaring die hij als jonge software-ingenieur opdeed tijdens zijn werk aan de Patriot-raket. Van dit defensiewapen kwam de software pas zeven jaar na de samenstelling van het eerste hardware-prototype gereed. Voor commerciële Raid-systemen zou een dergelijke vertraging catastrofaal zijn, wist Ruettgers. De oplossing kwam in 1992 met EMC's Mosaic 2000 software-architectuur. Daarmee kon het bedrijf nieuwe hardware meteen in zijn Raid-systemen opnemen, terwijl anderen hun systemen opnieuw moeten ontwerpen. Ruettgers: "IBM praat nu weer over een nieuwe architectuur voor hun disc-opslagsystemen. Dat doen ze al vier jaar. Als ze hun eigen deadline halen, dan liggen ze twee jaar achter op het gebied van open systemen en 3,5 jaar op het gebied van de mainframes."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-11T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.