Ellison maakt zich er niet geliefder op

Dit artikel delen:

Larry Ellison maakt bewogen weken mee. Het begon allemaal met het schandaal Larry-gate.Nadat vorige week bekend werd dat Oracle een detectivebureau had ingehuurd om de gangen van een aantal Microsoft-lobbyisten na te gaan, raakte onmiddellijk de kreet Larry-gate in zwang.

De databasesoftwaremaker wilde aantonen dat een aantal Amerikaanse instellingen, die zich uitspraken tegen de Microsoft-rechtszaak, door Gates en consorten worden gefinancierd. Bij een ervan, The Association for Competitive Technology, probeerde het detectivebureau Investigate Group International zelfs de inhoud van de prullenbakken op te kopen. Overigens staat Oracle niet alleen in het bespioneren van concurrenten. Ook van bedrijven als Motorola en America Online is bekend dat zij volop aan bedrijfsspionage doen.
Ellison voert een haast heilige oorlog tegen concurrent Microsoft. Het doel is bijna bereikt: Oracle zit Microsoft op de hielen als bedrijf met de hoogste beurswaarde ter wereld en Ellison is met een fortuin van 47 miljard dollar inmiddels de op-één-na-rijkste-man van de Verenigde Staten. Bill Gates heeft nog een vermogen van 60 miljard dollar.
De recentste troef om Gates in de wielen te rijden is het 'Oracle Internet file system' voor het databasemanagementsysteem Oracle 8i. Volgens Ellison zouden gebruikers hiermee stukken minder afhankelijk worden van besturingssystemen van Microsoft.

Salesforce.com

Een andere gebeurtenis is dat de opperbaas van Oracle zijn naaste man Ray Lane kwijtraakt (zie pagina 3). Maar ook Ellison is niet onaantastbaar. De Amerikaanse startup http://www.salesforce.com heeft hem gevraagd om uit de bestuursraad te stappen, meldt de Internetnieuwsdienst Vnunet. Aanleiding is Oracle's aankondiging van http://www.oraclesalesonline.com. Salesforce.com-oprichter Marc Benioff beschouwt beide Internetbedrijven, die verkoopmanagers toegang geven tot klantenbestanden en verkoopverhogende hulpmiddelen, als directe concurrenten. Benioff, ex-Oracle, kreeg tijdens de oprichting van zijn bedrijf steun van Ellison. Die investeerde twee miljoen gulden in Salesforce.com en stapte in de raad van bestuur. Inmiddels is Benioff van een koude kermis teruggekomen en wil hij zo snel mogelijk van zijn ex-baas af.  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-07T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.