Seascape scheidt opslag van platform

IBM legt met het bedrijfsmodel Seascape een scheiding tussen data-opslag en computerplatformen. Deze opslagarchitectuur stelt het bewaren en toegankelijk maken van gegevens centraal. Seascape gaat dus niet uit van de computersystemen die een bedrijf gebruikt.

Volgens Peter van Wingerden, marketing manager voor Open Systems Storage is dit de trend voor de toekomst: "Diskcontrollers zullen steeds intelligenter en platform-onafhankelijker worden."

Schaalbaar

Door de groei van de omvang en het belang van data, ziet hij opslag verschuiven van 'aanhangsel van de computer' naar 'centraal bedrijfsproces'. "De hoeveelheid data groeit met 70 procent per jaar. Bij mainframes is dat een toename van ruim de helft, maar bij netwerken verdubbelt het jaarlijks", zegt Van Wingerden. Het bewaren van computergegevens moet dus platform-onafhankelijk gebeuren en schaalbaar zijn.
Deze voor IBM nieuwe benadering heeft een familie nieuwe opslagproducten opgeleverd die universeel te benaderen zijn en die bestaan uit insteekbare modules. De Network Storage Manager, de Magstar Tape Library, de Virtual Tape Server en de Storage Server zijn nu uit. Binnen twee jaar wordt de serie uitgebreid met ondermeer de Global Storage Resource Manager. Dit product hangt als een paraplu over verschillende besturingssystemen en biedt zo een universele data-interface. Al deze producten zijn toegankelijk voor IBM's OS/390, Microsofts Windows NT, HP's AIX en diverse andere Unix-varianten.

Marktaandeel

Met deze universele opslagmedia voor grote systemen wil IBM 30 procent van de markt in handen krijgen. "Het mainframe-marktaandeel dat we verloren hebben aan EMC, hopen we nu terug te pakken", zegt Van Wingerden. Hij voegt daar meteen aan toe dat dat verlies alleen voor mainframes geldt; de omzet op Unix-gebied verdubbelt jaarlijks voor IBM. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.