Europa groeimarkt voor documentbeheer

Belang van opslag, imaging en workflow krijgt erkenning

Dit artikel delen:

De Association for Information and Image Management International (Aiim) heeft een rapport gepubliceerd over de status van de Europese markt voor de belangrijkste technologieën rond documentbeheer. Aiim komt tot de vaststelling dat Engeland domineert met bijna de helft van de omzet voor heel Europa.

Uit het onderzoek van Aiim blijkt dat in productiebedrijven documentbeheer langzaamaan gemeengoed wordt. Opvallend is dat bij instellingen als banken, verzekeringsbedrijven, financiële dienstverleners en overheden het belang van documentbeheer nog weinig tot niet wordt ingezien.
De Aiim voorspelt dat de markt voor Integrated Document and Output Management (Idom) in Europa zal groeien van 4,1 miljard dollar in 1998 naar 11,4 miljard dollar in 2003. Dat is een gemiddelde groei van jaarlijks 23 procent. De grootste groeiers worden documentopslag, imaging en ad hoc workflow. Die drie groeiden ook het snelst in 1998.
De verdeling van de inkomsten van de leveranciers toont aan dat Engeland de dominante markt is. Deze is dan ook behoorlijk volwassen en zal niet spectaculair meer groeien. Dat ligt anders bij de rest van Europa. Daar liggen weliswaar de groeimarkten, maar wettelijke beperkingen zoals de vraag of digitale documenten rechtsgeldig zijn - hebben zij enige bewijskracht? - kunnen een obstakel vormen. Toch zien de opstellers van het rapport vier sleuteldomeinen erg snel groeien: workflow, Computer Output to Laserdisc (Cold), Enterprise Report Management (erm), het beheer van document componenten en imaging.

Standaarden

Voor Europeanen is het belangrijk dat de leverancier zich weet te houden aan standaarden. Zonder standaardformaten creëer je nieuwe compatibiliteitsproblemen. Open Document Management API (Odma), Workflow Management Coalition (Wfmc, gestart in Europa) en Document Management Alliance (DMA) zijn min of meer succesvolle pogingen om tot standaarden te komen. Min of meer, want uit een wat ouder rapport van de Giga-groep blijkt dat weinig potentiële kopers zich thuis voelen in de standaarden van het documentbeheer.
Hoe dan ook, het Aiim-rapport beperkte zich niet tot een globaal overzicht van de markten. Het zoekt ook een antwoord op de vraag wat het grootste obstakel is om documentbeheer in huis te halen. Uit de antwoorden blijkt dat Europa geen uniform blok vormt. Elk land legt zijn eigen klemtonen. Voor de Benelux bijvoorbeeld vormen veiligheid en schaalbaarheid de twee belangrijkste hindernissen die een leverancier moet overwinnen.
Europa blijkt het wel eens te zijn over wat als 'goed' wordt gekwalificeerd. Gebruiksgemak, schaalbaarheid, platformondersteuning en een krachtige zoekmachine bleken de IT-beheerders het meest te waarderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-25T00:00:00.000Z Erik Vlietinck
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.