Van Gennip vraagt om onderzoek

Softwarepatentwet getest op weerstand triviale octrooien

Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken laat uitzoeken of het Europees octrooiwetsvoorstel triviale patenten tegenhoudt. De staatssecretaris heeft voor- en tegenstanders van dat wetsvoorstel om dat onderzoek gevraagd.

De test is toch nog een concreet resultaat van de bijeenkomst vorige week op het ministerie. Eerder meldde EZ dat het gesprek vooral bedoeld was om de standpunten nog eens toe te lichten.
De proef wordt gehouden door Luuk van Dijk, programmeur en bestuurslid van de Vereniging Open Source Nederland, een vertegenwoordiger van Microsoft en iemand van het Bureau voor de Industriële Eigendom. Ze zullen zich buigen over een lijst van tien softwarepatenten waarvan alle partijen vinden dat ze nooit hadden moeten worden verleend. Wanneer de drie bij elkaar komen, is nog niet bekend.

Blokkeren

Volgende week wordt het softwarepatentvoorstel formeel goedgekeurd door de Europese ministers. Onder dwang van de Tweede Kamer voegt Van Gennip daar dan een verklaring aan toe, waarin ze stelt dat het voorstel onvoldoende waarborgen biedt om triviale patenten tegen te gaan.
Tot nog toe hielden zowel Van Gennip als minister Laurens Jan Brinkhorst vol dat het wetsvoorstel aan die eis voldeed. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken betekent het onderzoek niet dat de staatssecretaris twijfelt over het Europees wetsvoorstel. "Ze wil eerst de uitkomsten afwachten."
Van Dijk rekent erop dat de staatssecretaris het Europese wetsvoorstel probeert aan te passen, als blijkt dat het onzinnige softwareoctrooien toelaat. Microsoft wil niet vooraf reageren. "Laat het werkgroepje hun taak eerst maar eens volbrengen", aldus Michel van der Bel, directeur Microsoft Nederland.
Parlementariër Martijn van Dam (Pvda) denkt niet dat Van Gennip veel zal doen met de proef. "Het voorstel gaat alleen van tafel wanneer ook het Duitse parlement zich tegen het voorstel keert." Nederland wil volgens betrokkenen met de keuze voor soepeler softwarepatenten vooral elektronicagigant Philips in bescherming nemen. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-03T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.