Microsoft lokt met licenties

Scala aan semi-open source voorwaarden samengevoegd

Licenties kunnen een zegen of een vloek zijn. Veel van de aantrekkingskracht van open source zit niet zozeer in het feit dat de aanschaf gratis is, maar juist in de mogelijkheden die de licentie biedt. Microsoft speelt met zijn semi-open licenties.

Microsoft wil zijn licentieprogramma voor semi-open broncode aanpassen. De huidige twaalf meer en minder open licenties van de Windows-producent worden geconsolideerd om onder drie algemene vormen (templates) te passen. Dit moet het duidelijker en makkelijker maken voor ontwikkelaars en klanten die inzage willen in Microsofts broncode. Het bedrijf biedt een beperkte groep klanten al zo'n vijf jaar inzage middels zijn Shared Source-programma.
De vernieuwing van het Shared Source Initiative is vorige week in Amsterdam onthuld op de Europese editie van de Open Source Convention, van ict-boekenuitgever O'Reilly. Daar zette directeur Jason Matusow, verantwoordelijk voor Shared Source, de rationalisering van de licentiewirwar uiteen. Deze plannen moeten vooral een simplificatie opleveren. Zo dienen de drie templates kort en begrijpelijk te zijn, maar tegelijkertijd ook effectief en van toepassing op moderne ontwikkelmethodes.

'Niet tegen open'

Microsoft lokt hiermee naar ontwikkelaars, die genegen kunnen zijn het pad van open source op te gaan. Matusow legt uit dat het opleggen van beperkingen niet per se tegen open source ingaat. "Naarmate open source meer gecommercialiseerd wordt, zal het een meer gesloten aard krijgen middels licenties, om zo toegevoegde waarde te scheppen."
Hij verwijst onder meer naar dienstverleningscontracten waarbij aansprakelijkheid geregeld dient te zijn. "Het verbieden van wijziging van de broncode betekent niet dat je tegen open source bent, maar dat je een toegevoegde waarde wilt bieden. Aan de andere kant moeten bedrijven als Microsoft leren dat openheid zeker commerciële waarde kan creëren."

Drie templates

De drie nieuwe licenties zijn de Permissive License (Ms-PL), de Community License (Ms-CL) en de Reference License (Ms-RL). Eerstgenoemde is de meest open vorm en staat inzage, wijziging en distributie toe voor non-profit én commercieel gebruik. Hiervan is ook een beperkte variant geschapen, de Limited Permissive License (Ms-LPL), die het gebruik beperkt tot het Windows-platform. De tweede (Ms-CL) dient voor samenwerkingsprojecten en beperkt gebruik in combinatie met eigen code. Ook van deze komt er een Limited-variant. De derde template is alleen voor inzage en verbiedt wijziging en distributie.
De huidige licenties komen overigens niet te vervallen; sommigen worden geleidelijk uitgefaseerd, zegt Matusow. In totaal heeft Microsoft meer dan tachtig technologieën uitgebracht onder zijn Shared Source-programma. Daarnaast zijn er meer dan zeshonderd technologieën van anderen uitgebracht onder deze licentievorm, meldt Microsoft.
 

http://www.microsoft.com/resources/sharedsource/


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.