Bouw van software moet drastisch veranderen

"Software gedraagt zich soms als een weerwolf. Bij volle maan zorgt het plotseling voor rampspoed in de informatievoorziening, om vervolgens weer jaren normaal te functioneren." Aan het woord is de Leuvense hoogleraar Guido Dedene, die tijdens de IBM mainframe-gebruikersdag zijn publiek voorhoudt dat het software-ontwikkelvak drastisch moet veranderen.

"Als een Ariane-raket neerstort als gevolg van een fout in de besturingssoftware, wil dat zeggen dat er iets aan de kwaliteit en betrouwbaarheid ervan moet gebeuren", zegt Dedene. Met de aanpasbaarheid en onderhoudbaarheid is het volgens de professor ook slecht gesteld. Levenscycli van producten zijn dusdanig kort, dat informatiesystemen vaak weinig of geen ondersteuning meer bieden op het moment dat ze opgeleverd worden.

'Gatesware' op Dcom

Dit alles maakt object-oriëntatie in de software-ontwikkeling noodzakelijk, vindt Dedene. Hij beredeneert dat object-oriëntatie een synthese zal bewerkstelligen tussen de gegevensgerichte en procesgericht ontwerpbenadering. Een vergelijkbare ontwikkeling heeft de fysica in het begin van deze eeuw doorgemaakt. "Met de quantummechanica kon het natuurverschijnsel licht als golf en als deeltje beschreven worden", aldus Dedene.
Componenten en object-oriëntatie zijn de toverwoorden waar men al jaren over spreekt. De standaarden voor de samenwerking tussen software-objecten beginnen nu pas goed van de grond te komen. "Er zijn twee standaarden, Dcom en Corba", doceert Dedene, "Dcom werkt uitstekend met alle 'Gatesware' en Corba is het mechanisme achter Java."

Java-dialecten

De Belg meent dat Java de grootste hype is die de IT-industrie ooit gezien heeft. Strikt genomen is de nieuwe taal volgens hem niet eens object-georiënteerd, omdat variabelen gemanipuleerd kunnen worden buiten het object. "Java is nog niet volwassen en er lijkt hetzelfde mee te gebeuren als met Unix", zegt Dedene. Het product voldoet niet en alle verbeteringen die bedrijven ontwikkelen, komen als dialecten op de markt. De recente Microsoft-browser, die volgens Sun niet aan de Java-standaard voldoet, is daar een goed voorbeeld van. RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-17T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.