Laatste bel voor school-netwerksoftware

Dit artikel delen:

Het einde dreigt voor de gratis netwerkbeheersoftware voor het primair onderwijs, ontwikkeld door Schoollan. Financier Nlnet is gestopt met de subsidie. Er wordt nog één reddingspoging ondernomen.

Nlnet hoopt de verdere ontwikkeling en beheer van de software te kunnen overdragen aan een groep ict-bedrijven. "De software is net zo makkelijk in te zetten een klein kantoor of een huisnetwerk", aldus
Teus Hagen, directeur van de stichting Nlnet. "Het is ook iets voor automatiseerders met schoolgaande kinderen, die de school willen bijstaan."
Drie kleine ict-bedrijven meldden zich al aan, maar dat is nog niet voldoende, verzucht Hagen. Ook pc-dealer en reseller Paradigit toont interesse in de software. "Zij hebben zelf een vergelijkbaar product, ook gebaseerd op Linux."
Terwijl het doek dreigt te vallen voor Schoollan, onthullen bedrijven als Microsoft en Logica CMG alternatieve ict-systemen voor het onderwijs. De twee richten een proefsysteem in, op een school in Zoetermeer (zie de Computable van 8 oktober).
Een week later komen ook HP, Cisco en Citrix met een op scholen afgemeten ict-infrastructuur, bestaande uit lichte-clients. De drie bieden de dienst aan samen met adsl-aanbieder Bbned. Met deze laatste configuratie draaien zelfs twee scholen proef, in Papendrecht en Amsterdam. "En we hebben al vierhonderd aanmeldingen van andere geïnteresseerde scholen", meldt een vertegenwoordiger.

Cultuurschok

Deze beide commerciële projecten klinken weliswaar enthousiast, Schoollan heeft zich in de praktijk allang bewezen. Nlnet stak de afgelopen jaren zo'n driekwart miljoen euro in de ontwikkeling van de verzameling voorgeconfigureerde software. Daarmee is het een van de grotere projecten van de stichting.
Met de deze zomer uitgebrachte nieuwste release, 5.2, richt een lagere school in een handomdraai een beschermde netwerkomgeving in, compleet met backup-systeem, anti-virus- en anti-spamsoftware, intranet, webmail en leergroepsbeheer.
"Echt, de server-installatie neemt drie minuten in beslag", aldus Hagen. "Vervolgens beheer je vanaf die server de andere machines in het schoolnetwerk, met meestal Windows 98." Het systeem kan eenvoudig voorzien worden van een database, compatibel met de software die door veel scholen wordt ingezet voor de schooladministratie. "Over de backup daarvan hoef je je dus ook geen zorgen meer te maken."
Het beheer van de Windows-pc's is door Schoollan zo simpel mogelijk gemaakt, vertelt Hagen. Mocht er ondanks de anti-virussoftware of voorgeprogrammeerde gebruikersrechten toch iets misgaan, dan is herstel in een handomdraai geregeld. "Het opnieuw installeren van een Windows systeem kost met dit beheerpakket nog geen vijf minuten. Bij onze meest recente demonstratie was het 25 seconden. Dat is snel genoeg om het bij iedere boot te doen. Veiliger kan je Windows 98SE niet maken."

Net geen tranen

Bij Nlnet overheerst het ongeloof dat het kostenloze product de afgelopen jaren zo weinig aftrek vond bij scholen. Hagen schat dat er in het hele land niet meer dan 75 scholen hun ict-systeem met Schoollan onder controle houden. Vijftig daarvan sloten een contract voor onderhoudsdiensten met de stichting Schoollan. "Dat is werk voor niet meer dan één beheerder, terwijl wij drie medewerkers financierden."
Naar het waarom niet meer scholen het gratis systeem aanpakten, kan Hagen alleen naar gissen. "Open source software veroorzaakt in het onderwijs een cultuurschok."
Met het wegvallen van de subsidie, staan de drie medewerkers van Schoollan op straat. Hagen wil niet van een verlies spreken. Voorlopig rekent Nlnet erop dat ze een groep geïnteresseerde bedrijven zullen vinden. "We houden het nog net droog."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-15T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.