Macromedia's Shockwave standaard in Navigator

Gesprekken met Microsoft ver gevorderd

SAN FRANCISCO, CA - Netscape gaat de 'Shockwave multimedia plug-in' integreren in de nieuwste versie van Navigator. De gesprekken met Microsoft om dit ook te doen bij Explorer verkeren in een ver gevorderd stadium. Daarmee wordt de Macromedia-technologie een basiselement binnen de belangrijkste webbrowsers van dit moment.

Op de jaarlijkse gebruikersconferentie van Macromedia stonden, zoals te verwachten was, het Internet en de intranetten centraal. Macromedia is vooral bekend als leverancier van een aantal belangrijke multimedia-ontwikkeltools zoals Director, Authorware, Backstage, Extreme 3D en Freehand. Tevens heeft het de Shockwave-technologie ontwikkeld waarmee interactieve toepassingen op het Internet kunnen worden afgespeeld.
Macromedia is een van de belangrijkste spelers als het gaat om het leveren van multimedia-ontwikkeltools. Dit werd nog eens onderstreept toen op de gebruikersconferentie werd bekendgemaakt dat Netscape de 'Shockwave multimedia plug-in' gaat integreren in de nieuwste versie van Netscape Navigator en dat de besprekingen met Microsoft over integratie in de Internet Explorer in een ver gevorderd stadium zijn. Shockwave wordt daardoor binnen één jaar de standaard multimedia-afspeler op het Internet geworden. Volgens Bud Colligan, Macromedia's chief executive officer, zijn er zo'n negen miljoen gratis plug-ins in omloop.

Functionaliteit

Op de conferentie stond de optimalisering van Macromedia's produktlijn voor het 'world wide web' meer dan centraal. Alle nieuwe functionaliteit is gericht op gebruik van multimedia op het Internet en op de intranetten. Met Shockwave-audio bijvoorbeeld kan zonder gebruik te maken van een speciale server streaming audio worden afgespeeld op het Web. Shockwave voor Director en Authorware maakt het Net interactief en met Freehand Shockwave kunnen vector-gebaseerde, en dus kleinere, graphics in webpagina's worden opgenomen. Voor web-publishers en beheerders is er Backstage, waarmee zonder al te ingewikkeld programmeerwerk dynamische Websites zijn te realiseren en te onderhouden.
Verder werd bekendgemaakt dat Lingo, de programmeertaal van Director, wordt vertaald naar bytecodes. Daarmee is het mogelijk Lingo te gebruiken op het net. Voorbeeld was een compiler waarbij Lingo werd gecompileerd in een Javaclass. Doordat reeds een grote groep multimedia-ontwikkelaars Lingo beheerst, is dit een belangrijke toevoeging aan het potentieel van producenten van Java-applets. Bovendien stelt Macromedia de jarenlange ervaring met visuele effecten ter beschikking aan de Internet-gemeenschap in de vorm van de zogenaamde Fireworks api. Deze zal ook met een volgende versie van Netscape Navigator worden meegeleverd.
Naast eerder genoemde technieken werkt men aan de Macromedia Open Architecture waarmee alle mogelijkheden van de diverse produkten onderling uitgewisseld kunnen worden.

De toekomst is nu

Toepassing van deze nieuwe technologieën maken het Internet en vooral de intranetten een serieus platform voor zakelijke toepassingen; online informatie gecombineerd met teleleren, beursinformatie, transactiediensten, muziekservice noem maar op. Voorbeelden daarvan zijn Computer Based Training (CBT) en point of information-toepassingen van Origin/Imcc. Een probleem dat zich regelmatig voordoet is dat door gebruik van graphics, audio en video, de applicaties omvangrijk zijn. Na verspreiding neemt de toepassing lokaal bij de gebruiker veel ruimte in beslag. Door het gebruik van de Shockwave-technologie wordt de applicatie vanaf één punt op het net gecomprimeerd en in kleine stukjes verstuurd. Hierdoor is het geheel eenvoudig onderhoudbaar en kunnen gebruikers telkens voorzien worden van up-to-date informatie, zonder dat het een enorme hoeveelheid schijfruimte in beslag neemt. Bovendien hoeft met het starten van de distributie niet gewacht te worden tot de volledige CBT-applicatie gereed is, maar kan deze serieel in een aantal modules na elkaar beschikbaar worden gesteld. Dit is een belangrijk voordeel, gezien de steeds groter wordende vraag naar just-in-time-oplossingen.

Sessies matig

In schril contrast met de technische ontwikkeling stond het lage niveau van de theoretische sessies op de conferentie, terwijl het programma deed vermoeden dat er veel inhoudelijk georiënteerde sessies gepland waren. In de 'veelbelovende' sessie Time is Money werd slechts een aantal basale projectmanagementsregels aan de toehoorders meegedeeld en kon de spreker het niet nalaten toch even wat programmacode van een toepassing te presenteren op het immens grote beeldscherm. Waarschijnlijk is in de Verenigde Staten het niveau van projectmatige aanpak in multimediaprojecten nog niet zo hoog als hier in Nederland. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-27T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.