Softlab heeft oplossing voor 'jaar 2000'

'Millenniumprobleem niet moeilijker dan 'change management'

Softlab, een dochteronderneming van BMW, introduceert de komende weken een aantal nieuwe producten. Daaronder bevinden zich de Legacy Asset Management-methodiek voor het oplossen van de Jaar 2000- en euro-problematiek, en Enabler, een nieuwe object-repository voor het beheren en ontwikkelen van applicaties.

Volgens Ron van de Water, directeur van Softlab in Nederland is de hele millennium-problematiek terug te brengen tot een klassiek change management-vraagstuk. Voor de oplossing hiervan heeft Softlab een tool ontwikkeld. De software scant de bestaande systemen en vervangt de velden waarvoor de eeuwwisseling relevant is. Softlab zegt met de aanpak, de Legacy Asset Management-methode, een tijdwinst te kunnen realiseren van maximaal 60 procent in vergelijking met het handmatig aanpassen. Bovendien garandeert de Duitse onderneming foutloos gewijzigde programma's. De aanpak is ook toepasbaar op de invoering van de euro, zodat daarvoor geen extra investeringen nodig zijn. Wanneer de euro eenmaal een feit is, dan blijven de Softlab-tools bruikbaar bij het onderhoud van applicaties.

Nieuwe strategie

Enabler is een nieuw geschreven repository gebaseerd op de concepten van de Object Management Systeem (OMS)-repository van Maestro II, een toolset voor het ontwikkelen, beheren en onderhouden van mainframe-georiënteerde applicaties. Softlab wil Enabler beschikbaar stellen aan toolleveranciers die zich richten op desktop-georiënteerde client/server-applicaties. Daartoe is vorig jaar de zogeheten Partitur-strategie ontvouwd. Inmiddels heeft een beperkt aantal leveranciers Enabler gekozen als onderliggende repository voor hun tools. Het gaat om Cincom met Total Framework, Select met Select Enterprise, Information Builders met Cactus, CSC en J. Frank met Call Center Solutions.
Softlab is van plan om zelf ook tools op de markt te brengen die zijn gebaseerd op Enabler. Het eerste product dat wordt uitgebracht is Visual Enabler: een toolset voor versiebeheer en configuratiemanagement om software te ontwikkelen in de omgevingen C++, Visual Basic en Visual J++. Visual Enabler werd opgenomen in het Microsoft Enterprise Program.
De repository-strategie van Softlab is door de Gartner Group positief beoordeeld. Er zijn weinig concurrenten, terwijl de vraag naar open en 'schaalbare' repositories groot is. De vraag of en hoe succesvol de Duitse onderneming de komende jaren zal zijn, hangt volgens de Gartner Group af van de mogelijkheid om samenwerkingsverbanden aan te gaan met onafhankelijke softwarehuizen, zoals het leveren van de noodzakelijke ondersteuning. Het onderzoeksbureau verwacht echter niet dat leveranciers als IBM, Microsoft en Oracle, Enabler zullen overnemen. Ook Platinum Technology en Viasoft, die eveneens een onafhankelijke repository leveren, zullen naar verwachting van de Gartner Group niet overstag gaan.
Softlab, waar 900 mensen werken, is sinds 1992 eigendom van BMW. In 1996 werd een omzet gehaald van 186 miljoen DM. Softlab wil de omzet jaarlijks verdubbelen en vóór 2000 de grens van één-miljard DM hebben bereikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-04T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.