'Nederland moet terugkomen op EU-standpunt voor ruime regels softwarepatenten'

Motie zet minister klem

Nederland is niet langer voorstander van ruime regels voor softwarepatenten. De Tweede Kamer wil dat Nederland bij de volgende stemming de steun onthoudt aan het voorstel van de Europese Commissie.

Dat bleek vorige week in Den Haag. Een ruime kamermeerderheid schaarde zich achter een voorstel van Pvda-kamerlid Martijn van Dam, waarin hij de stemonthouding van Nederland gebiedt. Van Dam: "Mijn motie leidt niet tot een ander raadsvoorstel. Het leidt wel tot een ander Nederlands standpunt." Volgens Groen Links-kamerlid Kees Vendrik is de motie belangrijk omdat Nederland zo in de Brusselse wandelgangen een ander geluid laat horen dan totnogtoe.
Over de motie van Van Dam werd gisteren gestemd; om het resultaat mee te nemen in te laat voor deze editie. Begin deze week stelden Groen Links, CDA, en D66 zich echter achter de motie. SP-kamerlid Arda Gerkens wil dat Nederland de reeds gedane stem vóór omzet in een stem tegen. "Haalt mijn motie het niet, dan stem ik alsnog voor het voorstel van Van Dam." De partijen willen dat Nederland de wijzigingen steunt die het Europees Parlement vorig jaar indiende op het voorstel van de Europese Commissie.

Ruimere regels

Het Nederlandse parlement staat recht tegenover minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken. Hij stemde vorige maand met andere Europese collega-ministers vóór ruimere softwareregels. Brinkhorst gaf zijn steun nadat ook de Raad van Ministers enkele aanscherpingen had aangebracht in het voorstel van de Europese Commissie. Zo werd op verzoek van Frankrijk afgesproken de softwareregels na drie jaar te evalueren, in het bijzonder voor wat betreft de gevolgen voor middelgrote- en kleine softwarebedrijven. Brinkhorst weigerde zijn steun ongedaan te maken. "Het zou onjuist zijn om op een gegeven woord terug te komen."
Brinkhorst en de staatssecretaris Karien van Gennip kregen vorige week donderdag opnieuw kritiek te verduren van de Tweede Kamer. Gerkens verweet de twee met hun keuze voor ruime softwareoctrooiregels de innovatie teniet te doen : "Geld dat aan patenten wordt uitgegeven, gaat ten koste van onderzoek en ontwikkeling." Van Dam: "U stimuleert niet de kenniseconomie, maar de advocateneconomie."
Volgens Vendrik biedt het voorstel van de Europese Commissie noch de variant van de Raad van Ministers garanties tegen triviale patenten of misbruik van patenten. "Het leidt tot een overvloed van juridische procedures."

Terras

Staatssecretaris Van Gennip raakte later op de avond nog kort in gesprek met enkele van de bij het debat aanwezige critici. Die grepen de kans haar uit te leggen waarom software-octrooien gevoeliger zijn voor misstanden dan andere octrooien. Ze overhandigden de Van Gennip daartoe onder meer een poster van een webwinkel. Het Europese octrooibureau verleende op twintig onderdelen ervan een patent.
"Drie servers, een voor de weergave, een voor de catalogus en een voor de betaling, daar is al een patent op te krijgen", verklaarde Dieter van Uytvanck, een van de tegenstanders. "De staatssecretaris is tegen Amerikaanse toestanden? In de praktijk hebben we die hier al." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-02T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.