Veilige transacties via het Internet

Progress bouwt speciale software-architectuur

AMSTERDAM - Onder de codenaam Mars werkt Progress aan een op transacties georiënteerde architectuur voor Internet. Hiermee zijn organisaties in staat dit wereldomspannende netwerk gebruiken voor hun eigen transacties. Mars komt deze zomer in de zogenoemde bèta-testfase. Tegen het eind van dit jaar moet het te koop zijn. Prijzen zijn nog niet bekend.

Charles Ziering, vice-president ontwikkeling van Progress, geeft toe dat het lang geduurd heeft voor Progress met een produkt voor Internet komt. "Wij volgen de ontwikkelingen van Internet op de voet. Maar het heeft inderdaad even geduurd voor we onze strategie hadden bepaald. Inmiddels storten veel bedrijven zich op de markt van browsers. Wij richten ons nu op het mogelijk maken van high-volume transactieverwerking."
Bij het ontwikkelen van het client-gedeelte gaat Progress uit van standaard hulpmiddelen en tekstverwerkers voor het maken van web-pagina's. Deze volstaan als gebruikers-interface van de applicatie. Voor het servergedeelte kan de gebruiker werken met de 4GL-ontwikkelomgeving van Progress.

'Back to the future'

De architectuur van Mars sluit aan op de object-georiënteerde architectuur die Progress vorig jaar oktober introduceerde met versie 8. Ziering: "Dankzij het hergebruik van objecten verbetert de produktiviteit van ontwikkelaars. Mars zal niet alleen geschikt zijn voor Internet en Intranet, maar ook voor host/terminal- en client/server-omgevingen."
De problematiek voor het ontwikkelen van transactieverwerking op Internet brengt Progress in aanraking met ouderwetse technieken, beaamt Ziering.
"In zekere zin is het back to the future; de architectuur van Internet is namelijk te vergelijken met een mainframe-omgeving, die werkt met 'domme' terminals en een host. Wil je daar zakelijke transacties op verrichten dan ben je genoodzaakt beveiligingen in te bouwen. Deze moeten ervoor zorgen dat transacties vlekkeloos verlopen en dat ze niet toegankelijk zijn voor derden. In het verleden hebben wij veel ervaring opgedaan in host-based systemen. Die kunnen we nu weer van stal halen", aldus Ziering, een van de oprichters van Progress. Hij staat bekend als het 'technische geweten' van het bedrijf.

Schaalbaarheid

Volgens Ziering vormt het grote probleem bij het ontwerpen van Mars de uitbreidbaarheid die nodig is om het voor bedrijven verantwoord te maken hun zakelijke transacties via Internet af te wikkelen. Met een treffend voorbeeld illustreert hij de problematiek. "Onlangs werd een soort Bijenkorf geopend in Berlijn. Het liep storm. Vreemd genoeg moest de vestiging na drie dagen de deuren alweer sluiten, omdat het verkeer in Berlijn zo vaak vast staat dat de bevoorrading van de winkel uitliep op een chaos."
Om een vergelijkbare chaos bij Internet te voorkomen werkt Progress aan oplossingen die garanderen dat organisaties hun zakelijke transacties via Internet snel kunnen afwikkelen. Ook als het verkeer erg intensief wordt.
Ziering: "De nieuwe architectuur voldoet aan drie belangrijke criteria voor het plegen van zakelijke transacties op het Internet. In de eerste plaats is het verwerken van ingewikkelde transacties mogelijk. Verder is er een boodschappensysteem voor snelle verwerking van transacties. Het derde criterium zorgt voor real-time toegang tot data."
Hij legt uit dat het garanderen van een redelijk prestatie-niveau een probleem is. "Daarom werken we nu aan een boodschappensysteem dat samenwerkt met het broker-systeem om te communiceren tussen de webserver en de applicatie-server. Dankzij dit systeem gaan de prestaties van de Common Gateway Interface (CGI) een stuk vooruit."

Onduidelijk

Er is nog veel onduidelijk over Mars. Zo kan of wil Ziering geen antwoord geven op vragen over de prijsstelling en voor welke platforms de software geschikt zal zijn. Toch kan hij niet nalaten de concurrentie een flinke kat te geven. "Oracle heeft een volledig bedrijfseigen oplossing en Powersoft heeft geen verwerking op het server-gedeelte. Wij zijn het enige bedrijf dat zich volledig toelegt op het mogelijk maken van zakelijke transacties via Internet". WA

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-28T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.