Serc: OO-CASE hulpmiddelen ondersteunen nog geen processen

Moderne objectgeoriënteerde hulpmiddelen voor systeemontwikkeling gaan er in functionaliteit steeds meer op vooruit, maar ontberen nog een aantal belangrijke zaken zoals ondersteuning van het ontwikkelproces.

Dit is een van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van Serc (Software Engineering Research Institute) en Computable naar de stand van zaken op de markt voor OO-case-hulpmiddelen (object oriented computer aided software engineering). Door het ontbreken van een stappenplan (hoe doorloop je als ontwikkelaar een objectgeoriënteerd project?) is een ontwikkeltool alleen niet geschikt om de principes van objectorientatie onder de knie te krijgen. Kennis van deze technologie blijft dan ook noodzakelijk om met de gereedschappen aan de slag te kunnen.

UML

Een tweede belangrijke conclusie is dat geen enkel hulpmiddel actieve ondersteuning biedt voor architecturen en patronen. "Wat de verscheidene tools doen, is niet meer dan het trekken van een lijntje in een plaatje", aldus projectmanager Nanne Nauta. Belangrijk is verder dat alle OO-hulpmiddelen tegenwoordig UML (Unified Modelling Language) ondersteunen. Nauta benadrukt echter dat UML een standaard notatiewijze is, en geen standaard modelleermethode.
In het onderzoek zijn de volgende hulpmiddelen betrokken: Object Team van Cayenne, Paradigm Plus van Platinum, Rose van Rational en Select Enterprise van Select Software Tools. De hulpmiddelen moesten minimaal op afdelings- of bedrijfsniveau ingezet kunnen worden (dus geen stand-alone PC-tools) en een rol spelen op de Nederlandse markt. Gezien deze deelnamecriteria is Serc van mening dat eigenlijk ook System Architect van Popkins (in Nederland gedistribueerd door RTS) in het onderzoek betrokken had moeten zijn.
Rational Rose blijkt als enige hulpmiddel uit het onderzoek op afdelingsniveau ingezet te kunnen worden. De andere zijn toepasbaar op bedrijfsbreed niveau. Verder noemt Serc vooral Paradigm Plus een open tool en blijkt Object Team het enige hulpmiddel te zijn dat de fasering uit het ontwikkelproces (analyse, ontwerp en implementatie) goed ondersteunt.  RV
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-19T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.