Progress omarmt 'Nederlandse' software

Partners breiden ontwikkelomgeving uit

Progress Software neemt functionaliteit van het in Nederland ontwikkelde Base Development Kit (BDK) op in de volgende versies van de 4GL-ontwikkeltool. Dit zei topman en oprichter Joe Alsop op de gebruikersconferentie van zijn bedrijf in Boston. "Het is nog te vroeg om te speculeren welke onderdelen we overnemen, maar we zijn zeker geïnteresseerd."

Het BDK-initiatief is afkomstig uit Nederland, waar zes Progress-gebruikers samen met de lokale afdeling van het softwarebedrijf de koppen bij elkaar hadden gestoken om te zoeken naar een uitbreiding van de Progress-omgeving. Het probleem was volgens de gebruikers dat er een enorme conceptuele kloof gaapt tussen de 4GL-tool, waarvan de eerste versie in 1981 is ontwikkeld en nieuwere ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld Enterprise Java Beans. Het initiatief heeft ertoe geleid dat Progress in ieder geval in versie 9.2 van de software, waarvan de uitgave-datum nog niet vaststaat, delen van BDK zal opnemen. Ook versie 9.1, die dit jaar uitkomt, bevat waarschijnlijk BDK-functionaliteit.

Onderhoudsproblemen

Volgens Edwin Lijnzaad, technisch directeur van de Nederlandse partner Vitalogic, bereidt BDK de 4GL-ontwikkeltool voor op component gebaseerde ontwikkeling (component based development). Verder tracht het BDK-consortium de onderhoudsproblemen van applicaties, zoals die geschreven in Progress, aan te pakken. "Het onderhoud van applicaties wordt na verloop van tijd steeds moeilijker. Wij willen deze problematiek verkleinen", aldus Lijnzaad. BDK voegt daarom aan de Smart Objecttechnologie van Progress toepassingen toe die het onderhoud moeten verbeteren.
Het consortium onderhandelt nog met Progress over welke functionaliteit het softwarebedrijf gaat overnemen. De initiatiefgroep ziet BDK als een uitbreiding van de Application Development Method (ADM), een van de hulpmiddelen die deel uitmaken van Progress. "Wij voegen elementen toe aan ADM, zoals een gedistribueerde architectuur. Dit leidt zonder meer tot een verbetering van de tool." Of Progress deze lijn volgt, is nog niet zeker.

Gehoor

Het is in ieder geval duidelijk dat het consortium gehoor krijgt bij Progress. Alsop vindt niet dat hij te laat op de ontwikkelingen is ingesprongen. "Wij ontwikkelen open tools. De gebruiker kan deze uitbreiden en efficiënter maken. We krijgen zoveel aanbiedingen van gebruikers, dat we moeilijk overal op in kunnen gaan. Progress volgt het BDK-initiatief sinds een jaar en nu zijn we klaar om onderdelen te incorporeren." Lijnzaad ziet de opname van BDK-functionaliteit als een succes voor de groep. "Het komt niet vaak voor dat een klein clubje invloed heeft op een product van een groot bedrijf."
Progress kondigde tijdens de conferentie de volgende generatie aan van zijn Java-ontwikkelomgeving Apptivity. De nieuwe applicatieserver krijgt de codenaam Vader. Deze versie combineert volgens Alsop alle nodige functionaliteit die bedrijven nodig hebben voor hun onderlinge (business to business) handel via Internet. Vader integreert standaarden Enterprise Java Beans, Extensible Markup Language (XML) en Java Messaging Service. Met dit platform kunnen bedrijven toepassingen bouwen, waardoor wederverkopers bijvoorbeeld automatisch via Internet producten kopen, als hun toeleverancier de prijs hiervan verlaagt. Enkele Nederlandse gebruikers reageerden positief op de aankondiging, omdat zij al een geïntegreerd platform aanboden. Nu neemt Progress deze taak over. "Wij luisteren altijd goed naar onze gebruikers", reageert Alsop.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-28T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.