Leegloop bij Sun

Serverleverancier: opstappen topmensen is geplande reorganisatie

Sun Microsystems ziet zijn bedrijfstop leegstromen. Vorige week werd bekend dat president Ed Zander, reeds vijftien jaar in dienst, opstapt. Kort daarvoor én erna verliet een reeks andere topmensen de serverleverancier. Analisten reageren verontrust.

Operationeel directeur (coo) en president Zander vertrekt per 1 juli. Zijn taken worden verdeeld over uitvoerend directeur (ceo) Scott McNealy, strategisch directeur Jonathan Schwartz en voormalig Iplanet-hoofd Mark Tolliver. Laatstgenoemden krijgen als verantwoordelijkheid respectievelijk de distributie en de marketing van Suns software.
Kort voor de bekendmaking van Zanders vertrek hadden andere topmensen al aangekondigd op te stappen: vice-president dienstverlening Larry Hambly, financieel directeur Mike Lehman,en vice-president computersystemen John Shoemaker. Software-president Patricia Sueltz en financieel vice-president Steve McGowan vervangen Hambly en Lehman. Shoemakers takenpakket wordt verdeeld over zijn ondergeschikten.
De bestuurstaken van Zander komen in handen van McNealy, die te boek staat als breedsprakig en visionair. De vertrekkende president staat juist bekend als praktisch en klantgericht. Deze combinatie van persoonlijkheden en managementstijlen heeft Sun geen windeieren gelegd. McNealy probeert de onrust te sussen: "Ed is soms gekker dan ik."
 

Red Hat is basis Sun-Linux
Sun Microsystems gebruikt de Linux-distributie van Red Hat voor zijn aanstaande eigen uitvoering van het open source besturingssysteem. Dit bevestigt verkoopmanager Lee Cassidy. De serverfabrikant kondigde in februari vroegtijdig een reeks lichte, niet taakspecifieke servers aan met x86-processoren en Linux. Dit in tegenstelling tot de toegewijde Linux-servers met AMD-chips van het overgenomen Cobalt. Operationeel directeur Ed Zander zei bij de aankondiging al dat Sun een eigen Linux-distributie zal uitbrengen, ergens na het tweede kwartaal. Nu is bekend dat de Sun-distributie is gebaseerd op versie 7.2 van Red Hat. "Daar zijn dan elementen aan toegevoegd van de x86-uitvoering van Solaris", zegt Cassidy nu. De verdere ontwikkeling van die Unix-op-Intel-uitvoering is in januari dit jaar gestaakt.

Onrust

De onrust is echter niet alleen veroorzaakt door het vertrek van Zander. Woordvoerders verklaren dat de opeenvolging van vertrekkende topmensen onderdeel is van een forse herstructurering. Daarbij krijgen de software-activiteiten van het hardwarebedrijf, sinds vorige maand verenigd in één divisie en onder één merknaam, meer nadruk.
Een dag na het nieuws van Zanders vertrek kwam naarbuiten dat vice-president Stephen DeWitt ook weggaat. Hij was ceo van Cobalt, leverancier van taakspecifieke Linux-servers, in 2000 overgenomen door Sun. Sindsdien was DeWitt verantwoordelijk voor Suns activiteiten in lichte systemen aan de periferie van bedrijfsnetwerken (edge computing).
Hij overzag ook Suns in februari aangekondigde Linux-strategie. Toen waren nog geen concrete producten of diensten gereed. Doel was zorgen en verwarring in de markt weg te nemen, aldus topman Zander. De verantwoordelijkheid voor de aangekondigde algemene Linux-servers ligt nu bij Neil Knox, die tot op heden onder serverhoofd Shoemaker viel.

Geplande verschuivingen

McNealy houdt vol dat al deze verschuivingen gepland zijn. Zander zegt dan ook dat hij heeft gewacht met weggaan tot Sun in rustiger vaarwater was. De serverproducent, die veel klandizie had gewonnen door de dotcom-hype, verwacht dit kwartaal weer winst te boeken.
Toch blijven financieel analisten bezorgd, met name over het opstappen van ervaren managers. De aandelenkoers van Sun kreeg forse klappen; een val van 15 procent direct na de bekendmaking over Zander, en nog eens 7 procent op de tweede dag.
Het feit dat veel topmensen nu direct rapporteren aan de toch al drukbezette McNealy voedt het wantrouwen.. Bovendien erkent de Sun-leider dat nog meer wijzigingen in de bedrijfstop mogelijk zijn. Ondertussen ligt het bedrijf onder vuur;. Aan de onderkant van de markt is er concurrentie van relatief goedkope Intel-systemen met Microsofts Windows. Aan de bovenkant bokst Sun met IBM.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.