Winnaar ICT-award bekritiseert bedrijfscultuur

Winnaar ICT-award bekritiseert bedrijfscultuur

Calvinisme speelt ict-bedrijven parten. Dat zegt Christine Karman, oprichtster van het bedrijf Tryllian. Vernieuwende ondernemingen worden door de huidige bedrijfscultuur tegengehouden.

Haar onderneming won vorige week donderdag de ICT-award. Deze prijs is ingesteld door de onder meer de brancheorganisaties Vereniging ICT Nederland en Fenit. Karman stelt dat de bedrijfscultuur van Nederland innovatie tegenhoudt. Als ze nog eens een bedrijf opricht, prefereert ze wellicht het ondernemersklimaat van de VS.
Karman denkt dat Twinning, waarbij de overheid met geld en ruimte startende ondernemingen steunt, geprivatiseerd zou moeten worden. Twinning heeft volgens haar geholpen een beter klimaat te scheppen voor startende ict-ondernemingen. "Door Twinning durven nu meer mensen een it-bedrijf te starten". Ondernemingen moeten volgens haar de stap wagen met durfkapitalisten, niet met overheidssteun. Dat haar eigen bedrijf ondersteuning kreeg van Twinning doet aan haar stelling niets af, vindt Karman.
Tryllian was een van de drie winnaars. In de categorie ict-starters won i3-solutions. Ict-personality van het jaar is Ton Risseeuw. De jury koos voor Tryllian omdat het als een van de weinige kandidaten werkelijk vernieuwend bezig is.
Zo'n zestig bedrijven waren genomineerd voor de drie awards. Het eindoordeel van de jury over de nominaties bleek niet mals. De sector is te eenzijdig. Het ontbreekt aan productiebedrijven voor zowel hardware als software. Ook onder de nieuwe ict-bedrijven bevinden zich teveel dienstverleners en adviseurs, die zich bovendien teveel fixeren op een zo spoedig mogelijke beursgang. "De jury pleit voor wat meer moed van de ondernemers om zelf producten te ontwikkelen en te produceren."
Kritiek kwam er ook op de avond zelf. Minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma-Lebbink kwam halverwege de avond aangesneld om de prijswinnaars bekend te maken. De minister bracht goed nieuws en slecht nieuws. Volgens haar is de ict-sector uitgegroeid tot een van de sterkste onderdelen van de Nederlandse economie. De keerzijde van deze medaille is dat de sector wat haar betreft teveel energie verbruikt. De bedrijven zijn 'de Power Rangers van Nederland', vatte ze de twee oordelen samen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-27T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.