De onbekende kant van Novell

Java-server en ontwikkel-tool Silverstream verdringen belang netwerkgereedschappen

De applicatieserver en ontwikkelgereedschappen van Silverstream maken een steeds belangrijker deel uit van netwerkfabrikant Novell. Alleen weten de klanten dat nog niet.

  
David Litwack, voorheen de topman van Silverstream, nu die van de Novell-divisie die webapplicaties ontwkkelt.
Novell is een bedrijf in transitie, begint David Litwack - voorheen de topman van Silverstream, nu die van de Novell-divisie die webapplicaties ontwikkelt. Novell vond het netwerk uit, dat destijds slechts maar bedoeld was 'voor het vervoer van bitjes'. Twintig jaar later worden netwerken gebruikt om zaken te doen, tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en consumenten.
De netwerkfabrikant uit Utah gaat nu ook met die veranderingen mee. De nadruk ligt niet meer op het aanleggen en in de lucht houden van netwerken, maar op toepassingen die ervan gebruik maken.
"Veilige webdiensten", zo vat Litwack de opkomende verzameling van applicaties samen. Deze 'niet eenvoudige' koerswijziging geschiedt onder de vaardige leiding van de Amerikaan Litwack. De vijf jaar daarvoor leidde hij Silverstream, in juli vorig jaar voor 212 miljoen dollar overgenomen door Novell. Bekend is Litwack ook van zijn werk voor databasefabrikant Sybase, waar hij twee jaar deel uitmaakte van de leiding na de overname van zijn bedrijf Powersoft.
 
Voorlopig niet op .Net
Novells Extend werkt volgens Litwack goed samen met alle andere J2EE-applicatieservers zoals die van IBM en BEA. Een stap richting .Net, Microsofts antwoord op Suns Java, verwacht Litwack niet. "Het Microsoft-platform is wel makkelijker in het gebruik. Het probleem van .Net is echter dat het een voorkeur heeft voor Microsoft. Het is daarom moeilijker om toepassingen op verschillende platformen te draaien. Dat kan met Java gelukkig wel heel goed."

Perceptie van de klant

Silverstream is met een omzet van 68 miljoen dollar in 2001 een kleintje vergeleken met Novell, dat in dat jaar 1 miljard dollar omzette. Binnen het bedrijf is het gewicht van de aangekochte diensten groot: van de zesduizend medewerkers werkt een kwart aan webdiensten, aldus Litwack. "Ik maak me geen enkele zorg over de koerswijziging. We zijn financieel fit. Wat nog veranderen moet, is onze perceptie bij de klant."
Die reageren allemaal tamelijk verrast wanneer Novell uitlegt dat content-beheer, het inrichten van een webportaal, 'enterprise application integration' (eai), een ontwikkelomgeving (ide) voor het omzetten van applicaties naar bijvoorbeeld een mobiele telefoon, een webserver en een J2EE-applicatieserver tegenwoordig allemaal tot het standaardgereedschap behoort.
"Ik wist niet dat jullie dat ook doen", is een vaak gehoorde uitroep, zegt Litwack; zijn twee Nederlandse collega's beamen dat. Van Extend komt deze zomer versie 5 uit. Naast de verdere integratie met Novell-producten, zoals Directory, biedt het een snelle ontwikkel-tool voor Xforms, de XML-definities voor grafische interfaces ontwikkeld door webstandaardorganisatie W3C.
Voor Novell wellicht een nieuwe markt, maar dat geldt niet voor veel van de concurrenten, waaronder IBM, BEA, Sun en Microsoft. "Alleen krijgen gebruikers er ook nog eens al onze netwerkervaring bij." "De sterren staan goed," aldus Litwack. Er is veel vraag naar deze diensten, Novell heeft een goede en algemeen bekende naam en in Nederland bijvoorbeeld werkt 80 procent van de grootste vijfhonderd bedrijven met Novell. "Die moeten ons niet langer alleen associëren met Netware, maar ook met deze strategische producten."

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-11T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.