Sun: Hewlett-Packard onjuist geïnformeerd over Java-kwestie

Onenigheid tussen leveranciers ontaardt toch nog in strijd

Sun Microsystems en Hewlett-Packard (HP) ontkennen de implicatie dat HP's eigen Java Virtual Machine (JVM) de ontwikkeling van Java schaadt. HP-president Lewis Platt zou verkeerd geïnformeerd zijn over kwesties als Suns auteursrechten en licentievoorwaarden voor Java.

Tijdens de opening van de Java One-conferentie in San Francisco meldde Alan Baratz, directeur van Sun-dochter Javasoft, hierover gesproken te hebben met Platt. HP ontwikkelt een kloon van de JVM voor gebruik in ingebedde systemen. Het bedrijf zou genoeg hebben van de 'exorbitante licentiebedragen' die Sun vraagt voor de 'lichte elektronica-versie' van Java. Daarbij benadrukte de computerfabrikant nog dat dit geen invloed zal hebben op HP-UX, waarvoor het ook een Java-licentie heeft.

Niet legaal

Baratz vertelde dat HP absoluut niet wil afwijken van de compatibiliteit met Suns Java-implementatie. Hij acht het dan ook onwaarschijnlijk dat HP wordt aangeklaagd. "Waarschijnlijk komen we binnenkort tot overeenstemming over deze zaak", probeerde Baratz de aanwezige duizenden Java-ontwikkelaars gerust te stellen. Ondertussen boekte zijn bedrijf een overwinning in de juridische strijd tegen Microsoft dat een gerechtelijk verbod kreeg opgelegd om het 'Java-compatibel' logo te gebruiken op zijn producten.
De ogenschijnlijke amicaliteit tussen Sun en Hewlett-Packard is inmiddels weer teniet gedaan. Baratz beschuldigde HP van "pogingen om een open technologie in eigen bezit te nemen". De top van Sun verwelkomde vorige week de nieuwe concurrentie, maar zou volgens vice-president John Kannegaard niet beseft hebben dat het om Embedded Java gaat. "Het is wel legaal om een volledige kloon van de JVM te maken", benadrukte de Javasoft-manager. HP ontwikkelt echter een Java-kloon voor alleen kleine, ingebedde apparatuur. Sun heeft tot op heden geen geschreven regels die hierover gaan.

Windows CE

Verder reageerde Sun indirect op Microsofts voornemen een licentie te nemen op HP's JVM voor Windows CE. Sun kondigde aan dat het zijn Personal Java-platform zelf vertaalt voor dat lichte besturingssysteem. Bovendien komt het bedrijf in de herfst met de specificaties van Java-tools voor consumentenproducten als televisies, auto's en telefoons. Topman Scott McNealy verwacht namelijk dat meerdere bedrijven, naast HP en Microsoft, JVM-klonen gaan ontwikkelen. Met Personal Java probeert hij een alternatief te bieden op elk systeem, met consistente api's (application programming interface).
Tegelijk met de nieuwe tools komt er een 'Java OS for Consumers', dat is geoptimaliseerd voor consumentenproducten en het Personal Java-platform. Ontwikkelaars krijgen hiermee de keus om '100 procent puur'-Java of Microsofts versie van Java op Windows te gebruiken. Ook kondigde Sun een marketing-programma aan om alle Java-ontwikkelaars te verenigen. Niet-Amerikaanse landen kunnen hier echter pas over een half jaar gebruik van maken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.