Nieuwe commerciële Java-licentie

Geen open source, maar wel zo open mogelijk

Sun werkt aan een nieuwe Java-licentie voor commerciële instellingen, de Java Internal Use License (Jiul - spreek uit als ' jewel'). Dit is onderdeel van het licentieplan 'project Peabody', wat Sun enige jaren geleden startte.

Mustang
Sun publiceert de nieuwste versie standaard Java (J2SE, Java 2, standaard editie) volgend jaar zomer. De software, codenaam Mustang, moet onder meer het ontwikkelen van grootschalige desktop-toepassingen vergemakkelijken. Via het web communiceren de Java-applicaties met diensten draaiend op Java of Microsofts objectgeörienteerde tegenhanger .Net.
Onder de nieuwe licentie kunnen gebruikers Java-broncode aanpassen voor intern gebruik. Het gebruik van Java onder de Jiul-licentie is gratis. Sun gaat er daarbij vanuit dat gebruikers zorgen voor compatibiliteit met de Java 2 Standard Edition-specificatie.
Sun doet met Jiul duidelijk een stap in de richting van de open source-gemeenschap. Het ligt niet in de verwachting dat het bedrijf Java in de nabije toekomst onder een open source-licentie uitbrengt, aangezien het bang is dat er teveel verschillende versies zullen ontstaan, waardoor samenwerking niet meer te garanderen valt. Dat zou funest zijn voor de standaard, aldus Sun. "We proberen met beide kanten mee te denken door een licentie en een samenwerkingsvorm te creëren die zo dicht mogelijk tegen open source aanschurken, zonder daarmee de verwachtingen van de rest van de wereld van interoperabiliteit en compatibiliteit teniet te doen", aldus Suns cto James Gosling tegen Infoworld.
Twee jaar geleden introduceerde Sun onder het Peabody-project de Java Research License (JRL) om de academische wereld gebruik te laten maken van Java. JRL is een vereenvoudigde versie van de Sun Community Source Licence (Scsl), de licentie die grote commerciële bedrijven momenteel gebruiken. De nieuwe licentie moet ook een vereenvoudiging van dit model worden. Over een maand wordt Suns nieuwe juweeltje verwacht.
 
Sun verliest open source-voorpleiter
Danese Cooper, manager van Suns open source-programma, vertrekt naar Intel. Ook voor de chipbakker zal zij zich voornamelijk met open source-projecten bezighouden. De afgelopen zes jaar was Cooper betrokken bij elke publicatie van broncode door Sun. Zij zorgde voor een publieke (Sun-)licentie voor de Java-ontwikkelomgeving Netbeans en voor de Lgpl (Lesser General Public License) voor Openoffice, de gratis versie van Suns kantoorsuite Staroffice. Wat Cooper bij Intel gaat doen, wilde ze begin vorige week nog niet zeggen. Intel ondersteunt open source in stilte, vertelde ze. "Ze hebben een paar van die projecten gedaan. Ze willen er vast meer doen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-25T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.