Draadloos streamen naar HDTV

Over twee tot drie jaar hoopt Philips HDTV te kunnen verzenden via Ultra Wide Band (uwb) met snelheden tussen de 1,5 en 1,65 Gbps. Streaming video kan dan draadloos verzonden worden vanaf randapparatuur.

P hilips demonstreerde eind november zijn resultaten van de eerste fase van het Europese onderzoeksproject Pulsers (Pervasive ultra-wideband low spectral energy radio systems) op het evenement Net-atHome in Nice (www.net-athome.com). Het bedrijf toonde daar een demo die bestond uit een draadloze uwb-link met een bandbreedte van 200 Mbps waarover gecomprimeerde HDTV-beelden werden verzonden. In een gebruikerstest was al eerder gebleken dat er voor het oog geen verschil zichtbaar was tussen de video die werd verzonden over deze uwb-link en die over een vaste link. Onderzoeker Bram van der Wal van het Philips CE Innovation Lab in Eindhoven: “Op dit moment zijn uwb-platformen nog niet goed genoeg, maar over twee à drie jaar hopen we geen compressie meer nodig te hebben, en een bandbreedte tussen de 1,5 en 1,65 Gbps te halen.” Het wordt dan mogelijk om draadloos video te laten streamen naar Philips FlatTV-schermen vanaf randapparatuur (zoals Blu-ray disc-spelers en settop-boxen) over afstanden tot zo’n twee, drie meter.

Uwb is een draadloze technologie die zeer weinig vermogen nodig heeft doordat gegevens niet worden verstuurd over een draaggolf, maar via het verzenden van zeer korte elektrische pulsen. In de eerste fase van Pulsers, dat wordt gefinancierd door IST (www.cordis.lu/ist), werden uwb-componenten en -standaarden ontwikkeld door dertig partners. Aan fase twee, die in januari is gestart, doen 36 partners mee. Het onderzoeksproject moet in 2010 leiden tot commercieel interessante uwb-toepassingen. Pulsers concentreert zich op twee globale toepassingsgebieden van uwb: locatietracking over lange afstanden en breedbandige netwerken op de korte afstand. Voor de eerste en de tweede fase van Pulsers is samen 37 miljoen euro beschikbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-27T00:00:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.