VMware Server wordt gratis

De nieuwe serversoftware VMware Server wordt als open source programma bij de al bestaande Player, Workstation en ESX Server gevoegd. Het product vervangt GSX Server.

De gratis software lijkt het meest op de midrange GSX Server producten die Vmware-klanten kunnen testen en kunnen gebruiken om software pakketten te kunnen ontwikkelen. De VMware Server draait net als GSX op een besturingssysteem, in plaats van eronder zoals de high-end ESX Server dat doet.

VMware wil met deze stap de toegankelijkheid en de algemene bekendheid van VMware serversoftware vergroten. Volgens Richard Garsthagen, technical marketing manager, maakt een relatief kleine groep gebruik van de software. “Door dit instapproduct gratis en met broncode aan te bieden, kan VMware nieuwe klanten trekken voor de technologie.”

Dit concept werd al eerder getest met de VMware Player. “Dat leverde ons een miljoen downloads op, al konden we die niet in de gaten houden. Voor deze software registreren mensen zich en kunnen wij naar het open source model de service en de support leveren”, aldus Garsthagen.

De gratis serversoftware is de opvolger van GSX Server. Garsthagen: “Aan de oorspronkelijke software is een deel van Workstation toegevoegd.” De ontwikkeling van GSX wordt dan ook stopgezet op het moment dat de nieuwe software algemeen verkrijgbaar is.

Ondanks het open source-karakter van VMware Server zijn it-professionals die eigen code leveren met dit product niet verplicht die code met de broncode mee te leveren, zoals dat onder een standaard GPL wel zou moeten. Op dit moment is het programma alleen nog maar in bèta verkrijgbaar. Halverwege dit jaar verschijnt de final release.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-10T00:00:00.000Z Ingrid Wolfslag
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.