‘Burn-out is onderschat IT-fenomeen’

Burn-out wordt ondanks jaren van bekendheid nog altijd onderschat, juist voor it’ers. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Te veel werk, te weinig grip, te veel deadlines, te weinig waardering. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan stress en die uiteindelijk kunnen leiden tot een burn-out. Gewone werknemers lopen hier al risico van, maar kantoormedewerkers mogelijk nog wat meer. It’ers kunnen qua risicofactor hier echter nog boven zitten. Worden ontwikkelaars, zoals gamedevelopers, uitgebuit of zijn ze slechts zeurende loonslaven? Worden beheerders opgejaagd door werktoename plus bezuinigingen, of moeten ze niet harder maar simpelweg slimmer werken?

Feit is dat de kwestie van burn-out veel mensen in de it-wereld bezighoudt. Kritiek op klagen daarover leidt op zijn beurt weer tot kritiek en vervolgens tot repliek dáárop. Los van de vraag wiens schuld burn-outs zoal kunnen zijn, lijkt het wel duidelijk dat het voor it’ers een reëel en tegelijkertijd onderschat fenomeen is. En die onderschatting zorgt er voor dat het gevaar nog wat groter kan zijn. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Burn-out gebeurt bij mensen die hun werk (te) belangrijk vinden. En IT lijkt me uiterst geschikt om burn-outs van te krijgen.

Als je je werk heel belangrijk vind, bedenk dan waar je nu spanning van krijgt wat daarvan de relevantie is over 1 maand, 1 jaar, 5 jaar....

Relax. De wereld draait ook nog wel verder zonder jou....

Dat burn-out een probleem is wat onderschat wordt (niet alleen in de IT) lijkt mij duidelijk. Vraag is waarom?

Burn-out kost mensenlevens. En geld. Het is een serieus probleem wat niet zomaar verdwijnt.

Er is voldoende bekend over de symptomen en er zijn oplossingen om het aan te pakken.

Blijft bij mij de vraag waarom burn-out niet de aandacht krijgt die het verdient.

Omdat een burnout net als RSI toch nog steeds gezien wordt als 'aanstellerij'. De slachtoffers die zichzelf benadelen door niet in te willen zien dat ze niet de hele tijd op hun tenen kunnen lopen en ze daarmee hun lichaam slopen of werkgevers die eigenlijk niet om de gezondheid van hun personeel geeft.
Terwijl de oplossing relatief eenvoudig is. Leer te luisteren naar je eigen lichaam en als je werkgever je blijft pushen wees zo flink om dit aan te kaarten. Want als je zo doorgaat dan kom je ziek thuis te zitten en ben je nog verder van huis.

Enerzijds zien we vanuit o.a. de IT mogelijkheden steeds meer technische mogelijkheden om overal en altijd bereikbaar te zijn en te kunnen werken, ongeacht waar je uithangt.

Waarom wil je dit ... omdat je (denkt dat je) onmisbaar bent? Omdat je werkgever dit van je verlangt? Omdat je het wel stoer vindt naar je omgeving toe? Omdat iedereen het doet?

Feit is in ieder geval dat je hiermee dag en nacht met je werk bezig bent en je constant de druk voelt om te moeten reageren op alles wat er gebeurt op kantoor / de zaak / bij de klant. Dit is één van de grootste (mede-)oorzaken van het verschijnsel burn-out.

Als je geen "nee" kunt zeggen tegen deze bereikbaarheid, loop je een groot risico vroeg of laat tegen de burn-out aan te lopen, zo heb ik gezien in mijn omgeving

@Henri: te kort door de bocht!

@Johan: helemaal correct!

@PaVaKe: flexibiliteit is mooi als je niet vrij hoeft te nemen als er een monteur voor je cv ketel langs komt omdat je thuis kunt werken, maar als dat inhoudt dat je 60 uur per week werkt, dan is het een gevaar. Zoals met alles: vind de balans, dan werkt het, anders niet, dan krijg je geen (geestelijke) rust.

Burn out is niet iets dat specifiek voor de ICT sector is. Ook al is het een sector waar men elkaar helemaal gek maakt. Dan weer innovatief, dan weer disruptief en dan ook de dagelijkse problemen oplossen en alles moet gisteren af. Maar je kan net zo goed een burn out krijgen in andere sectoren, we leven in een maatschappij waar de druk erg groot is.

Frank,

Ik bedoel wat Johan bedoeld. Het is gewoon een serieus probleem. Ik bedoel dat als je baas je gek maakt, je moet beseffen dat een "hart voor de zaak" niet betekend dat een zaak ook een hart voor jou heeft.

Een burn-out is geen aanstellerij.

Even een anekdote.
Een politikus van de groene partij meldde zich ziek met "burnout".
een enorm ach en wee uit de gehele groene gemeenschap, echter 1 dag voor het financiele gevolgen kreeg was meneer plotseling genezen . . . .
Het wordt ook regelmatig misbruikt.

Jan van Leeuwen,
Het voorbeeld van een politicus lijkt me in deze slecht gekozen als we overwegen dat het fenomeen van 'burn-out' ontstaat door sociale druk, patiënt is emotioneel 'moe gestreden' als gevolg van zijn/haar sensitieve persoonlijkheid in combinatie met een bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en denk dat maar weinig politici aan die profielschets voldoen.

De 'burn-out' is echter wel degelijk een serieus probleem binnen de overheid door politieke paradijsvogels die een cultuur van macht & angst hebben geschapen door hard te krijsen, iedereen op hun kop te schijten om vervolgens snel weg te vliegen. De Auteur baseert zich hier op wat wazige Amerikaanse voorbeelden maar vergeet even onderzoek hierin die een direct verband legt tussen beroepen waarin uitvoerders met mensen werken, bijvoorbeeld de zorg en onderwijs. Helaas worden we dus weer voorgelogen met statistiek omdat de 'burn-out' als ziektebeeld simpelweg ontkent wordt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-27T08:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.