‘Google zet symbolische stap voor app-privacy’

Dit artikel delen:

Google gaat apps strenger keuren op privacybeleid. Tenminste, zo lijkt het. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Google voert een nieuw beleid door voor apps in zijn online-appwinkel voor Android. App-developers hebben een mail gekregen waarin de uitbater van de Play Store hun sommeert om het privacybeleid van hun apps beter zichtbaar te maken. Niet voldoen aan deze eis zal ertoe (kunnen) leiden dat apps minder zichtbaar worden, of zelfs geheel verwijderd uit de appwinkel.

Zichtbaarheid is één ding en dat is zeker een goede vereiste. Maar het zou beter zijn als Google apps en hun beleid ook inhoudelijk keurt op privacybescherming. En nog mooier zou het zijn als daarbij menselijk begrijpbare taal wordt gebezigd in de vaak lijvige voorwaarden voor en uitleg over privacy. De stap van Google is dus een goede, maar slechts symbolische. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit alleen is totaal betekenisloos. Dat de maker van apps zeggen dat ze zorgvuldig met je gegevens omgaan is een wassen neus.

Waar je echt iets aan hebt, is dat apps alleen toegang krijgen tot de onderdelen die ze nodig hebben, en dat je als gebruiker daar invloed op hebt, zoals je bijvoorbeeld in iOS kunt besluiten om WhatsApp de toegang tot de camera en microfoon te ontzeggen als je toch alleen maar tekstberichten stuurt.

Zo hebben spelletjes bij mij geen toegang tot mijn adresboek, dat is totaal zinloos voor mij, en alleen bedoeld voor de verzamelwoede van de appmaker. En Nu.nl en Facebook hoeven echt niet te weten waar ik ben, en hebben bij mij dus geen toegang tot de GPS data. En waarom Nu.nl toegang tot mijn mediabibliotheek wil hebben ontgaat me helemaal, en heeft dat dus ook niet.

Het moraal van mijn betoog is dat voorkomen beter is dan genezen. Vertrouw een bedrijf dus niet op z'n blauwe ogen als ze zeggen dat ze goed met jouw gegevens omgaan, geef ze gewoon geen toegang tot jouw gegevens als je vindt dat ze die gegevens niet nodig hebben! En ook al vertrouw je het bedrijf wel: misschien worden ze wel slachtoffer van een cyberattack, en dan liggen jouw gegevens alsnog op straat.

Technisch gezien kan dit, het is in iOS geïmplementeerd. Google, gegevensverzamelaar bij uitstek, hoeft het alleen maar in Android te implementeren om z'n gebruikers te beschermen tegen de grote verzamelwoede van veel bedrijven.

Ook in Android is het mogelijk om apps alleen toegang te geven tot de onderdelen die ze nodig hebben. Zie instellingen, apps, machtigingen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-22T07:59:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.