‘Samsung moet terug naar 1995’

Dit artikel delen:

De afhandeling van het Note 7-debacle leert Samsung dat het ‘1995’ moet herhalen. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Samsung nadert de afsluiting van zijn rampscenario met de vlamvattende Galaxy Note 7. De gewraakte smartphones krijgen volgens de Zuid-Koreaanse nieuwssite Yonhap News een wereldwijd verspreide update waardoor ze niet langer opladen. De brandgevaarlijke accu wordt zo buitenspel gezet.

Gebruikers die hun risicovolle Note 7 nog altijd niet hebben ingeleverd, zitten dan met een toestel dat alleen valt te gebruiken ‘aan het stopcontact’. Dit zou neerkomen op slechts drie procent van alle Note 7-toestellen die Samsung heeft verkocht voordat de vlam in de pan sloeg. De hele affaire geeft Samsung een waardevolle les, die het eigenlijk ruim twintig jaar geleden al heeft geleerd. Correctie: die het bedrijf zichzelf toen heeft gegeven.

Begin jaren negentig is Samsung namelijk al tegen een fors kwaliteitsprobleem aangelopen. In 1995 heeft toenmalig voorzitter Lee Kun Hee een berg brakke gsm’s op de stoep vóór zijn fabriek in Gumi laten gooien. Terwijl alle werknemers moesten toekijken, heeft hij daar vervolgens de fik in gestoken om vervolgens bulldozers over de restanten te laten gaan. Even los van de milieu-onvriendelijkheid van deze brandstichting, is er wel een flinke motiverende waarde voor de hele organisatie. Want Lee’s actie bij de Zuid-Koreaanse fabriek was slechts één van zijn stappen in een flinke transformatie van Samsung; het roer moest om, hard.
Sorry zeggen is één ding, inhoudelijke excuses en effectieve maatregelen bieden is al beter, maar teruggaan naar ‘1995’ is wat er uiteindelijk nodig is voor Samsung. Wat vind jij?

De Nederlandse bedrijfskundige Ben Tiggelaar vertelt over de harde Samsung-kwaliteitsslag in 1995.

Ben Tiggelaar over het Samsung voorbeeld

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een land waar 3 grote partijen (Samsung, Hyundai en LG) zo verweven zijn met alle aspecten van de samenleving kan nooit een vrije gezonde omgeving opleveren. Wij zouden dat in Nederland nooit accepteren. Zuid-Korea is door de besmetting van de Amerikaanse beschermheer en de enorme afkeer van zijn Noordelijke helft doorgeschoten in de "kapitalistische samenleving". Elke kritiek wordt gezien als "dat je dan een communist bent". Wat een kortzichtige kijk op mogelijke samenlevingsvormen. Gooi er dan de typische cultuuraspecten van Aziatische landen erover heen en zie waar je eindigt.
De enige manier om het tij te keren is een geleidelijke cultuurverandering, waarbij individuele vrijheden veel meer kans krijgen en de overheid als de bedrijven veel minder macht krijgen. Dan zal generaties duren. Ik zie het niet gebeuren dat de overheid en bedrijven dat zelf gaan regelen. Het volk zal dat moeten willen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-31T08:01:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.