‘Tech-vertrouwen komt te voet en gaat te paard’

Vertrouwen is een groot goed, dat ook in de tech-wereld gauw verspeeld is. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Vertrouwen wordt slechts langzaam gewonnen en valt in één klap te verspelen. Het oud-Nederlandse spreekwoord maakt duidelijk dat iemands vertrouwen makkelijker is te schaden, dan het is te verkrijgen. Dit geldt ook in de ict-wereld, waar de Chinese fabrikant Huawei zijn klanten blijkt te hebben bedrogen. Zijn P10-smartphones zijn niet allemaal gelijk: ze bevatten niet allemaal het snelle opslaggeheugen waar de fabrikant bij de lancering zo over opgaf.

Vanwege schaarste op de markt voor geheugenchips heeft Huawei ervoor gekozen sommige exemplaren van zijn nieuwste toptoestel ‘minder gelijk’ te maken. In plaats van de aangeprezen UFS-geheugenchips zijn die snelle opslagmodules gecombineerd met goedkopere en langzamere eMMC-chips. Dit levert dus uiteenlopende (en tegenvallende) prestaties op, waardoor toestelaanschaf een loterij is. Deze besparingsmaatregel is stiekem genomen, aanvankelijk stil gehouden en toen schoorvoetend opgebiecht. Te laat, want het vertrouwen heeft al de benen genomen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Misschien is er gewoon teveel vertrouwen in techniek als de Haarlemmerolie voor organisatorische problemen. En één van de organisatorische problemen is zowel een gebrek aan kennis in de techniek als de markt waardoor er dus een paradoxale situatie ontstaat.

Op YouTube circuleren al enige tijd filmpjes die niet alleen duidelijk maken dat Huawei de P10 met zowel eMMC 5.0, UFS 2.0 en UFS 2.1 levert maar die ook de verschillen in de prestaties laten zien met AndroBench. Of dit verschil het toestel onbruikbaar maakt betwijfel ik waardoor de eventuele beschuldigingen over bedrog eigenlijk gewoon smaad zijn.

Zolang er geen gevallen bekend zijn van een spontaan ontbrandende batterij staat wat mij betreft de Huawei P10 nog altijd hoog op mijn shortlist. Maar misschien komt dat wel omdat ik pragmatisch uitga van het MoSCoW principe omdat ik niet de hele dag selfies loop te maken.

Het verbaast natuurlijk niemand meer. De mobieltjesfabrikanten maken er vaker een potje van met de kwaliteit en beloftes. Vaak is de klant de dupe. Soms is de imagoschade zo erg, zoals bij ontploffende apparaten dat er een omruilprogramma komt. Ik denk dat er niet één fabrikant is die een vlekkeloze producten op de markt zet.

Er zit nog een achterliggend probleem bij dat in het bedrijfsleven de moraal ook lang niet meer is wat zij hoort te zijn. Sjoemelsoftware, belastingontduiking, fraude en akkefietjes als deze. Geld verdienen is tot religie verheven lijkt het wel.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-09T08:31:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.