‘iMac Pro is te weinig, te laat’

Apple reikt pro’s een olijftak, maar die is wat de iMac Pro betreft niet voldoende. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Apple heeft de nieuwe hardwarelijn voor professionals onthuld, waarin overigens de verwaarloosde Mac Pro nog ontbreekt. Dat verouderde Mac-workstation krijgt ergens later dit jaar eindelijk een upgrade, met waarschijnlijk ook een nieuw flexibeler ontwerp en dito behuizing. In afwachting daarvan biedt Apple aan Mac-professionals een krachtige (en kostbare) Pro-uitvoering van de iMac. Alleen schiet de iMac Pro op bepaalde fronten tekort. Zo is deze machine met geïntegreerd 27 inch Retina 5k-scherm begin juni aangekondigd en pas in december verkrijgbaar. Het wachten is op AMD’s nieuwe grafische chiparchitectuur Vega.

Misschien is de kracht van die toekomstgerichte gpu's het wachten wel waard. Minder toekomstgericht is het feit dat het DDR4-geheugen in de iMac Pro niet naderhand valt uit te breiden. Tenminste niet door gewone gebruikers en normale beheerders. De krachtige all-in-one Mac voor professionals moet grotendeels gedemonteerd worden om toegang tot het geheugen te krijgen. Dit in tegenstelling tot de 27 inch uitvoering van de consumenten-iMac die achterop een klepje heeft dat toegang tot het geheugen geeft. Het valt dus te betwijfelen of Apple met de iMac Pro heeft geleerd van zijn fouten met de Mac Pro uit 2013. En wat zegt dit over de aankomende nieuwe Mac Pro? De iMac Pro is in ieder geval niet professional genoeg. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De iMac Pro is niet te weinig. En hij is zeker niet te laat, omdat Vega nog officieel naar de markt moet. Het grote probleem van de iMac Pro is vooral de houdbaarheid versus de hoge prijs. De kans is groot dat ik er wel een paar aanschaf, maar de reden om dergelijke apparaten te kopen is voor mij het feit dat het altijd werkt. Althans, als resultaten uit het verleden...

Het is begrijpelijk, maar kwalijk dat Apple het verdienmodel zoveel belangrijker vindt dan de duurzaamheid. Dit soort apparaten is na vijf jaar echt uitgeboerd terwijl dat helemaal niet hoeft. Net als bij de prullenmand zijn de componenten niet (gemakkelijk) te vervangen en betalen we een gruwelijk bedrag voor een verzameling hardware. De winst moet komen uit de bedrijfszekerheid en tijd die bespaard wordt bij het maken van content.

Het wachten is op een linuxversie van de Creative Suite van Adobe. Davinci Resolve is al verkrijgbaar voor linux. Nu Adobe nog, dan hebben we Apple niet meer nodig.

De specs van de nieuwe Apple producten zijn op zich heel interessant, maar een all-in-one concept en pro positionering gaat niet samen. Zware gebruikers willen high end en flexibiliteit. Pro zetten op producten uit andere categorieën, zorgt voor devaluatie van deze aanduiding. Na de iMac Pro en de iPad Pro, ook een iPod Pro, iPhone Pro en een Apple Watch Pro?

@Edo Dijkgraaf
De "prullenmand" (Mac Pro 2013) is makkelijk te openen, en onderdelen zijn makkelijk te vervangen. Alleen is de interne ruimte beperkt, net zoals de verzameling onderdelen.

Jij hebt misschien geen Apple nodig, maar "we" wel. Linux is en blijft in de marge, Apple zorgt er helemaal alleen voor dat Windows geen 100% marktaandeel op de desktop krijgt.

@Jaap van Belkum
Apple heeft met de iMac Pro een prachtige krachtige computer gemaakt. Helemaal gemaakt voor pro gebruikers! Deze all-in-one zal voor weinig werkstation gebruikers te licht zijn. Nou ja, helemaal pro... Helaas heeft Apple oogkleppen opgehad, geheugen (en eventueel opslag en grafische kaart) zelf kunnen vervangen (upgraden) is toch wel het minste wat je mag verwachten.

Apple laat steken vallen bij de iMac Pro door iets heel simpels als het achterwege laten van een RAM klepje, en Apple mag z'n Mac Pro en Mac Mini wel weer eens van een update voorzien.

@Frank, je bent het dus ook met Jasper eens.

Die "prullenmand" is inderdaad geen echte verbetering ten opzichte van de oude G3 en G4 kasten. Ook dat is een gemiste kans. Uiteraard kan je een MacOS (Mac OS X, OS X) clone (laten) maken mb.v. elke kast waar de benodigde hardware in kan.

Ben benieuwd wat Apple in de toekomst gaat doen met de echte Mac Pro en de Apple server.

@Jaap
Ik ben het deels eens met Jasper.

Ik ben het niet eens met zijn titel (‘iMac Pro is te weinig, te laat’), want de iMac Pro is echt een next generation machine, met sublieme graphics en andere specificaties.

Ik ben het grotendeels wel eens met zijn slotzin ('De iMac Pro is in ieder geval niet professional genoeg'). Het hele apparaat is superprofessioneel, maar dan verzuimt Apple het om het geheugen makkelijk toegankelijk te maken. En dat is nu net iets wat een professional (na verloop van tijd) zelf zou willen upgraden om hem weer helemaal bij de tijd te brengen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-16T08:24:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.