‘ICT-wereld heeft een fatsoensplicht nodig’

Triest maar waar: de ict-wereld is vrouwonvriendelijk en heeft fatsoen nodig. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Dat de ict-wereld een mannenwereld is, is algemeen (en al vele jaren) bekend. Dat de computerwereld van origine door vrouwen is bevolkt, geniet minder bekendheid. Dat taxi-appbedrijf Uber vol vrouwonvriendelijke managers en dev-bro’s (b)lijkt te zitten, heeft wereldwijd kritische aandacht gekregen. Maar Uber is ‘slechts’ een symptoom, van verkeerde houdingen en verhoudingen. En dat niet alleen in Silicon Valley maar in een groot deel van de ict-sector plus de investeringswereld daaromheen.

Het is hoog tijd voor verlichting en de moderne tijd. En daar hoort bij: vrouwvriendelijkheid, gelijke kansen, maar ook simpelweg goed fatsoen. Ict-leider Reid Hoffman, medeoprichter van zakelijk social network LinkedIn, heeft opgeroepen tot het ondertekenen van een ‘fatsoensbelofte’. Het is schokkend dat zo’n belofte-voor-goed-gedrag nodig is, maar het is kennelijk wel nodig. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Zo moeilijk is het niet.
Behandel anderen zoals jezelf behandeld wil worden.

Beetje voorspelbaar na dit artikel:

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/6059761/250449/nederland-ict-schrikt-van-cijfers-over-seksuele-intimidatie.html

.. waar overigens weinig van overeind blijft wanneer je feitelijk naar de relevante vragen van het genoemde rapport (https://www.cbs.nl/-/media/_pdf/2017/19/nea2016-methodologisch-rapport.pdf) kijkt.

Op blz. 62 en 63 van het rapport staan de vragen over (seksuele) intimidatie en daaruit blijkt dat juist dat de ICT sector er juist erg goed vanaf komt in vergelijking met de andere sectoren.

Het is altijd weer hetzelfde patroon: vanuit een frame (in dit geval een niet-bestaand probleem) wordt een basis gecreëerd van waaruit "betere mensen" gaan opereren.

In dit geval de miljardair en Bilderberger Reid Hoffman.

Goed fatsoen heeft niets met man/vrouw te maken. Het is een maatschappelijk probleem, het stuitende gebrek aan fatsoen op de hoogste posten spiegelt zich ook op de lagere posten.

Dat kan alleen veranderen wanneer een ieder voor zich besluit niet mee te spelen bij "onfatsoenlijke" uitingen. Maar wie heeft de moed om zijn chef/cheffin te zeggen dat hij/zij primitief is of de directie te vertellen dat voor het zelfde werk het zelfde loon betaald moet worden, het risico dan op straat te landen is namelijk erg hoog.

ICT toe aan implementatie ethiek en moraal?!!!

Ik heb een kundige vrouwelijke collega, half zou oud als ik zelf ben.
Aardige meid, maar als ik spatjes zou krijgen weet ik zeker dat ze gehakt van mij maakt!
Prima hoor, ook in de ICT mag je een professionele houding verwachten.

KJ zegt het allemaal al, het is het gebruikelijke frame van een probleem bij een oplossing zoeken want ergens vermoed ik dat Reid Hoffman een verzuurde democraat is. In zijn uitspraken over Trump vergeet hij even dat Duitsland woest was over het (bedrijfs)spionage debacle, steeds vaker blijkt dat de berichtgeving erg gekleurd is en LinkedIN een facilitator in deze agitprop is.

Met de principes van ethos, pathos en logos die ook in NLP gebruikt worden, kan er snel een hoax of hype gecreëerd worden zoals ik in 2012 al concludeerde in een opinie hierover. Zou Reid Hoffman trouwens ook zo'n 'fatsoensbelofte' progageren als het om homosexuelen op de werkvloer gaat?

bedrijven zouden zich moeten richten op hun core business en het fatsoen uitbesteden. Je kunt niet overal goed in zijn.

Reacties spiegelen zich ook op artikelen.
Het zure onderscheid tussen niet- en wel-bestaande problemen en zo'n rapport nog echt lezen ook ...
Zelf richt ik me altijd op uitkomsten en kansen ;-) Zo biedt de overheid volop werk aan niet-bestaande ICT oplossingen.

ICT toe aan implementatie ethiek en moraal?!!!

@KJ
Idd het bekende hegeliaanse dialect.

Dat het AD hier ook in mee gaat mag je dan ook gerust fake news noemen.

De wereld wordt er niet fatsoenlijker op als iemand zijn of haar fatsoenlijkheids-belofte-certificaat laat zien. Net zo min als er een integriteits-, of zelfreflectiebelofte of -plicht komt. Hoezeer integriteit en zelfreflectie en fatsoen ook noodzakelijk zijn. Na het Postmodernisme is het de hoogste tijd voor het Ennisme; de filosofie van de verbinding. Die biedt concrete handvatten om te komen van onzekerheid naar vertrouwen, van vertrouwen naar verbondenheid en van verbondenheid naar vitaliteit. Zowel voor mannen als voor vrouwen. Als mensen gaan luisteren naar zichzelf, de ander en het andere, dan verandert ook de ICT-wereld ten goede.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-11T09:40:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.