‘Flash-uitbanning komt met 2020 nogal laat’

Adobe Flash op Linux

Flash gaat er officieel en volledig uit, jaren na Steve Jobs’ ban. Maar 2020 is wel erg laat. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Een bekende pr-wijsheid is dat je aankondigingen van slecht, beschamend of anderszins geladen nieuws doet op een moment dat andere dingen de aandacht opeisen. Slechte kwartaalcijfers maak je dan bekend tijdens de verwachte onthulling van een nieuwe iPhone. Het beëindigen van een bekritiseerd product dat een dalend gebruik kent, doe je dan tijdens de vakantieperiode als bijna niemand oplet of aan het werk is. Zo heeft Adobe eind juli aangekondigd dat het zijn multimediasoftware Flash beëindigt.

De door securityprobelemen geplaagde software gaat nu officieel weg. Deze exit geldt niet alleen voor een specifiek platform, zoals Apple eerst zelf al heeft doorgevoerd voor zijn iOS. Adobe doet de exit in samenwerking met Flash-gebruikers en -faciliteerders als Facebook, Google, Microsoft, Mozilla en ook Apple. Deze partijen hebben eerder al stappen gezet om Flash uit te bannen. Alleen komt de echte end-of-life voor Flash pas in 2020, wat eigenlijk wel aan de late kant is.

Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Met CSS3 kun je voor veel kleine (web)animaties zowel flash als javascript vervangen.
Veelbelovend is de tendens om animaties met svg te maken bijv. met jesseink in inkscape.

Anderzijds geloof ik dat flash voor lokale grotere animaties nog steeds een sterk produkt is, dat niet zo eenvoudig af te schaffen is.

Dat het van websites verdwijnt kan ik alleen maar loven, daar hoort het niet (meer).

@Jan
Wat voor lokale grotere animaties heb je nodig? Irritante reclames die niet alleen je scherm maar ook meteen je CPU overnemen? Suffige webspelletjes?

Ik heb al tijden geen Flash meer geïnstalleerd, en dat bevalt me prima! Een enkele keer krijg ik een melding te zien, maar ik heb nog niks gemist. En voor reclamemakers die zonder Flash ook nog irritante reclames kunnen maken heb ik Adblock Plus.

Spelletjes op internet is ook iets van vroeger. Toen had een huishouden één computer (hoezo PERSONAL computer???), en waren er geen smartphones of tablets. Spelletjes spelen deed je op die ene computer, en middels als die Flash spelletjessites had je toegang tot een grote verzameling spelletjes.

Nu heb je via de Apple App Store en de Google Play Store toegang tot miljoenen (suffe) spelletjes, en zijn die Flash spelletjessites overbodig geworden.

@Jasper
De officiële end of life lijkt laat, maar is dat niet. Door deze datum een paar jaar in de toekomst te zetten, geef je softwaremakers de kans om hun software om te zetten naar een ander platform. Waarschijnlijk zal de functionele end of life al ergens volgend jaar zijn, Flash is een ten dode opgeschreven platform, waar ontwikkelaars en webhostingbedrijven snel afscheid van zullen nemen.

Presentatie bij een Seminar Frank. Er bestaat nog een wereld buiten het internet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-29T08:30:00.000Z Jasper Bakker