Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Adobe Flash is over twee jaar ter ziele’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het lot van Adobe Flash.

Adobe’s (overgenomen) multimediatechnologie Flash staat al geruime tijd onder toenemende druk, mede door wijlen Steve Jobs. De stormachtige opkomst van mobiele apparaten plus de omarming van nieuwe video- en animatietechnologie lijkt Flash in het nauw te drijven. Een jaar geleden viel er wel al te stellen dat de Adobe-software passé is. Afgelopen zomer heeft Facebooks securitybaas al gesteld dat Flash moet verdwijnen en net voor de kerst heeft ‘s werelds grootste sociale netwerk de daad zelf bij dat woord gevoegd.

De Flash-ban van Facebook geldt voor het weergeven van video, niet voor de technologische ondergrond voor games. Ondertussen heeft Adobe in november al developers opgeroepen zich te richten op webstandaarden, schijnbaar in plaats van Flash. Afgelopen maand is de voorspelling gedaan dat Flash over twee jaar eruit gaat. Het zou dan verdrongen zijn door videocodecformaten als WebM en H.264-opvolger H.265. Komt er daarmee echt een einde aan Flash? Of heeft het nog toekomst voor bijvoorbeeld online-games? Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind het altijd maar weer verbazingwekkend hoe een aantal mensen begint met 'iets' te roepen om dan vervolgens 'ergens' te moeten lezen dat, in dit geval dan, 'Flash' binnen twee jaar er niet mer zou zijn. Ik zie dit gebral dan ook louter als de zoveelste commerciële 'wishful prophecy' van die of gene want volgens mij zijn het toch nog steeds de consumenten die het succes van een component bepaald en niet wat ons misschien straks als 'standaard' zal worden opgedrongen.

Ben ik de enige die dit zo beziet?

Ik denk dat het korter dan 2 jaar wordt. De ondersteuning in de browsers wordt minder en minder. HTML 5 is de toekomst en iedereen die nu nog iets nieuws in Flash maakt loopt achter de feiten aan.

Zakelijk gebruiken wij Adobe Flash al jaren niet meer.
Gamen doen we op 'de zaak' niet, mag wel, maar dan in eigen tijd.
Thuis heb ik eerlijk gezegd geen id of er 'ge-flashed' wordt, daar we met Chrome en Firefox browsen.
Gamen kan ik niet - m.u.v. Ganzenbord maar dat doen we live (met een echt bord) en de enige Flash die ik dan krijg is als ik eindelijk eens win. ;D

Adobe 'was' dat niet een bedrijf dat o.a.
- Dreamweaver
- Photoshop
- Reader
- AIR
- Illustrator
- Fireworks
- Flash (professional)
Leverden? Alternatieve genoeg dus...

Nee, Flash (en Adobe zelf) is 'history' - HTML5 is net zoals Peter schrijft/tikt de toekomst, zeker wat betreft de privacy.
Ik hoop wel dat - niemand - het met me eens is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-08T08:10:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.