Bijna een derde van de websites draait WordPress

Dit artikel delen:
CMS

W3Techs heeft uitgerekend hoeveel van de top-tien miljoen populairste websites welk content management syteem (cms) gebruiken. Iets meer dan de helft, 50,2 procent, gebruikt een onbekend of eigen cms. 30 procent wordt ingenomen door Wordpress-websites. Het daaropvolgende cms is Joomla met 3,1 procent. Gebruikt u een content management systeem en zo ja, welke?

Dit betekent dat Wordpress een marktaandeel heeft van 60,2 procent en het daarmee inmiddels een zeer dominant systeem is. Het totale overzicht is te vinden op de site van W3Techs.

Voor het onderzoek maakt W3Techs gebruik van statistieken van Alexa. Om welke versies van de cms-en het gaat, laten de staatjes niet zien. Welk content management systeem gebruikt u zelf?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wie Wordpress draait moet continu updates installeren, de grootste wordt nu eenmaal het meest aangevallen.
Dat probleem hebben ook Joomla, Drupal en Typo3.
Kies je iets dat niet tot de top 20 hoort, dan heb je al minder zorgen.
Ik gebruik graag CMS Made Simple wat overigens meerdere sterke Nederlandse ontwikkelaars heeft.

Hoe wordt dit gemeten?, alle persoonlijke en hobby websites ook? Hoe staan de getallen in verhouding met grotere professionele sites?

@Jan, dat is een gedachte die overeen komt met de gemiddelde Mac gebruiker. We hebben het kleinste platform, dus zijn niet interessant voor hackers. Het zijn juist de kleinere plugins die de grootste veiligheidsproblemen veroorzaken. Dit zien we ook bij onze dienst WebsiteNazorg.nl. Bij de kleinere plugins worden lekken in de code pas zeer laat ontdekt en de ontwikkelaars weten er lang niet altijd raad mee. En als je als hacker een plugin hebt die op slechts 200 sites draait, maar je hebt wel in één klap toegang tot 200 sites voor een langere periode, dan is dat toch ook heel interessant? En dan vergeet je nog dat de AVG ondernemers verplicht adequate maatregelen te nemen om websites te beveiligen. Laksheid in het doorvoeren van updates en het niet toepassen van goede beveiliging kan dus een hele dure zaak worden.

Vorig jaar het beheer van een niet up to date joomla website overgenomen; de website stond ondertussen op de zwarte lijsten van Google en diverse antivirus software hierdoor. Mijn voorganger had al lange tijd geen updates meer geïnstalleerd met alle ellende van dien.

Alles opnieuw opgebouwd in Joomla, maar nu wordt er minimaal wekelijks gekeken of er updates zijn (en zo ja, worden deze meteen geïnstalleerd).

Het voordeel wat Jan schetst van iets wat niet tot de top 20 hoort heb ik in de loop der tijd als een nadeel ervaren; de support die je op internet kunt vinden is ook veel schaarser en/of zijn er minder plugins beschikbaar om de site zo op te zetten als jij in gedachten hebt.

@Arjan
je haalt een paar zaken door elkaar. Er zijn zo 300 open source cmssen, zoveel alternatieven voor MS (en Apple) zou ik graag zien.
Je opmerking over de beveiliging is alleen van toepassing op websites waar persoonlijke gegevens worden verzameld, dat is niet bij iedere website het geval.

@PaVaKe
Zoals bij ieder open source prorgramma moet je kontroleren of er een aktieve community is, dat is niet voorbehouden aan de top 20.
Een CMS dat helemaal op plugins draait is mij te weinig flexibel. Systemen als Smarty bieden de mogelijkheid om een CMS aan te passen aan de wensen van de gebruiker.
Volkomen statische Websites maak ik toch liever direkt met PHP zonder de ballast van een CMS.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-12T08:34:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.