Welke trackers mag een publieke dienst gebruiken?

Dit artikel delen:
Social media

De gemoederen liepen afgelopen week steeds verder op: Facebook Pixels werden en masse verwijderd door diverse instanties. Aan de andere kant is het dweilen met de kraan open want overal staan nog steeds tientallen trackers. Wat is wel of niet acceptabel voor publieke diensten?

Commerciële diensten en trackers: dat is een keuze van de aanbieder en niemand hoeft daar per se gebruik van te maken. Anders is dat voor diverse publieke of semi-publieke diensten, zoals overheidsdiensten, banken, verzekeraars en nutsbedrijven. Deze diensten proppen hun sites soms ook aardig vol met de verschillende socials en andere trackers, soms zelfs gewoon ordinaire advertentie-aanbieders.

Of het nu gaat om websites, aangeboden via een browser, of diensten via een app op een telefoon: wat zijn volgens u trackers die wel of juist niet toegestaan zouden moeten zijn? En de bonusvraag: zijn er alternatieven?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nogal ironisch dat onder dit artikel een aantal icoontjes staat met daarachter ook weer trackers.

Alleen Matomo, vroeger Piwik. Volledig in eigen beheer. Met garantie dat niets publiek gebruikt wordt.
Alle bekende daders zoals Facebook, twitter, Google+, Linkedin, Xing, Whatsapp en die 12 andere commerciele moeten buiten blijven.
Dat blijft een vrome wens ben ik bang.

Met software als bijv Ghostery kun je per site die je bezoekt zien hoeveel trackers er actief zijn, en deze ook blokkeren.
Heb ondertussen ook gemerkt dat sommige websites vervolgens niet meer goed werken, wat best wel te denken geeft over hoe deze in elkaar zijn geknutseld

Spioneren is toch ALTIJD ongewenst/verboden/not done?...

@PaVaKe
Ghostery is zelf niet zuiver op de graat.
Beter Disconnect en PrivacyBadger gebruiken, als je wilt weten wat nageladen wordt, kun je Firefox Lightbeam eens proberen dat grafisch die hele berg adserver toont en hoe e.e.a. samenhangt.

Publieke diensten moeten helemaal geen commerciële trackers hebben.

Wat bezielt publieke bedrijven toch om die take it or leave it (dat laatste is niet eens mogelijk) mentaliteit te hanteren.
Wat mij betreft mag er gewoon Europeese wetgeving komen die dergelijke praktijken dusdanig zwaar beboet dat publieke organisaties het wel uit hun hoofd laten om hiermee door te gaan.

Dus geen gelul over wat wel en niet mag.... gewoon elke vorm van tracking en datamining verbieden... ook niet met toestemming van... gewoon niet.

Vind maar een verdienmodel waar je jezelf niet voor hoeft te schamen !

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-13T07:44:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.