SSA staat open voor IBM

Epiphany-ceo Karen Richardson: consolidatie CRM-markt nog niet afgerond

Dit artikel delen:

Volgens Karen Richardson, nog enkele weken ceo van Epiphany, staat haar nieuwe moederbedrijf SSA Global, te trappelen om partner zakelijke applicaties van IBM te mogen worden.

Sterk boekjaar SSA Global
SSA Global, het moederbedrijf van Baan en binnenkort Epiphany heeft vorige week prima jaarcijfers gepubliceerd. De kwartaalomzet steeg met 7 procent, de jaaromzet met 12 procent tot bijna 712 miljoen dollar. De inkomsten uit licenties namen met 29 procent toe vergeleken met een jaar geleden; ze maken bijna 30 procent uit van de totale omzet van de onderneming uit Chicago.
Richardson noemt de overname van Siebel Systems door Oracle "onvermijdelijk" en "geen verrassing voor de Valley" en denkt dat de klap het hardst is aangekomen voor Big Blue. "IBM is in een paar jaar tijd al zijn partners op dit terrein aan Larry Ellison kwijtgeraakt: JD Edwards, PeopleSoft en nu dan Siebel. Er zijn nog drie grote aanbieders over: SAP, Oracle en SSA. En wij hebben geen middleware-concurrent van WebSphere overeind te houden, zoals SAP met NetWeaver. IBM moet heel goed bij zichzelf te rade gaan hoe het verder wil."
De Epiphany-ceo vermoedt dat de consolidatieslag in de markt van zakelijke applicaties nog wel even aan zal houden, met name bij de kleintjes. Ze schrijft de concentratietendens toe aan de afkeer die klanten hebben ontwikkeld voor best-of-breed-applicaties. Ondernemingen zoeken complete oplossingen en brengen het aantal ict-leveranciers dat de deur nog inkomt, fors terug.

'Confusion'

Siebel en Oracle hebben volgens Richardson een slechte reputatie in de wereld, met name Oracle. Daar liggen dan ook de grote kansen voor SSA en SAP. Er is sprake van een flinke verwarring op de markt omtrent het onderhoud van software en de toekomstige roadmap van Oracle en de Siebel-producten. "Fusion, het geconsolideerde platform van Oracle voor de integratie van software van JD Edwards, PeopleSoft en kleinere overnames in de software van Oracle, had al als bijnaam 'Confusion'. En dat zal met de overname van Siebel alleen maar erger worden", zegt Richardson.
Voor SSA en SAP zullen deuren opengaan die tot nu toe gesloten bleven, verwacht ze. Beide bedrijven hebben inmiddels de gaten in hun productaanbod gedicht (SSA door de overname van crm-leverancier Epiphany, twee maanden geleden) en zijn klaar om te profiteren van de 'fud', zoals Richardson het noemt (fear, uncertainty and doubt).

Gouverneur Siebel
De 'Valley' ziet Tom Siebel niet lang bij Oracle blijven, zegt Richardson. Hij was eerder (van 1984 tot 1990) werkzaam bij Oracle als topverkoper en kent Larry Ellison dus van haver tot gort. Siebel heeft een ranch in Montana en dat is al langere tijd aanleiding voor hardnekkige geruchten dat Siebel zijn oog zou hebben laten vallen op het gouverneurschap van Montana, de bergachtige staat aan de grens met Canada.
SSA krijgt met de overname van Epiphany applicaties in handen voor marketing, verkoop, callcenters en analyse-software, zegt Richardson. Ze noemt het productaanbod van SSA dan ook "zo goed als compleet". Epiphany is vooral blij met het afzetkanaal van SSA. "Wij hebben twintig verkopers en driehonderd klanten, zij hebben honderden verkopers, werken op zestig locaties in negentig landen en hebben 13.000 klanten".

Goede reputatie

De roadmap van de producten van SSA wordt in oktober gepresenteerd. Richardson verwacht weinig problemen. SSA heeft volgens haar een goede reputatie waar het integratie betreft, en kan bogen op een maintenance renewal rate van 92 procent (percentage van de onderhoudscontracten dat wordt verlengd), een van de hoogste in de wereld van de zakelijke applicaties. SSA gaat J2EE-technologie van Epiphany gebruiken in zijn eigen productlijnen.
Richardson gaat na 7,5 jaar Epiphany, waarvan de laatste ruim twee jaar als ceo, nu als general manager crm van SSA rapporteren aan Jim Handy, de president verantwoordelijk voor niet-erp-producten. Twee lagen onder de top; de meeste ceo's van overgenomen bedrijven houden dat contractueel een half jaar uit en verdwijnen dan. Ze ontkent dat met kracht, maar accepteert gracieus de weddenschap dat ze binnen twaalf maanden bij SSA vertrokken is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-23T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.