Erp-bedrijven zaaien verwarring met Internet-strategieën

SAP verandert naam van webportaal tweemaal

Dit artikel delen:

Erp-leveranciers vielen de afgelopen maanden over elkaar heen in de race om als eerste hun Internetportaal aan te kondigen. Daarbij hebben ze, zo blijkt achteraf, voor meer onduidelijkheid dan helderheid gezorgd. Zowel SAP als Peoplesoft goochelen met namen en laten klanten in verwarring achter.

Een zegsman binnen SAP verklaarde vorige week dat de beslissing om de Internetstrategie ter hernoemen in System MySAP.com een vergissing was. Het bedrijf draaide dit vervolgens weer terug in MySAP.com. Maar het geval SAP staat niet op zichzelf. Volgens recente berichten van de nieuwsdienst Computergram volgt ook Peoplesoft een zwalkend beleid als het op de naamgeving en daarmee de duidelijkheid van zijn Internetstrategie aankomt. De Amerikaanse erp-leverancier is afgestapt van zijn intensief gepromote Peoplesoft Business Network (Psbn), en spreekt nu over e-business communities.

Foute beslissing

MySAP.com werd in mei van dit jaar aangekondigd tijdens de gebruikersconferentie Sapphire in Nice. Het initiatief werd gepresenteerd als de alles overkoepelende Internetstrategie van de Duitse softwareleverancier. MySAP.com is een Internetportaal, dat voor gebruikers niet alleen toegang biedt tot erp-functionaliteit maar ook tot applicaties van andere leveranciers en andere Internetdiensten, zoals een virtuele marktplaats.
Twee maanden later kwam SAP met een opmerkelijke heraankondiging, waarbij MySAP.com omgedoopt werd tot System MySAP.com. Het bedrijf verklaarde de veranderingen doorgevoerd te hebben om de strategie voor zijn klanten te verduidelijken. "We besloten dat we een echt product nodig hadden. Iets dat we aan de markt konden laten zien", aldus SAP's marketingmanager Günther Tolkmit. Inmiddels heeft het bedrijf het voorvoegsel 'System' weer verwijderd.

Voorlichting

Volgens SAP-consultant Leo Bras bestaat er geen groot verschil tussen de begrippen MySAP.com en System MySAP.com. Een vergelijkbare situatie doet zich nu voor met de erp-software. De totale erp-suite van het softwarebedrijf staat bij iedereen bekend onder de naam R/3, terwijl de verschillende modules en applicaties op de markt worden gezet onder de noemer System R/3. Over R/3 is echter nooit enige discussie geweest. Wellicht is het fenomeen Internetportalen ook minder gemeengoed dan erp-systemen, waardoor onduidelijkheid sneller op de loer ligt. SAP en andere erp-bedrijven hebben dus nog een taak in het voorlichten van de markt. De Duitse softwareleverancier gebruikt daarvoor de Tech Ed, een technische bijeenkomst die afgelopen week plaatsvond, en de Sapphire, een gebruikersbijeenkomst die volgende week op stapel staat.
De vraag dringt zich op of de erp-bedrijven niet te ver op de markt vooruit lopen. Hebben gebruikers op dit moment wel behoefte aan nieuwe technologie als ze zich massaal opmaken om de millenniumwisseling door te komen? Het feit dat gebruikers nauwelijks in staat zijn te begrijpen waar hun leverancier op het gebied van productontwikkeling mee bezig is, stimuleert de bereidheid van de markt om zich op korte termijn te verdiepen in webportalen bepaald niet.
SAP probeert uit alle macht de situatie helder te krijgen. Het bedrijf benadrukt dat MySAP.com een compleet systeem is, maar is opgebouwd uit een serie componenten. "Helaas heeft dat veel mensen in verwarring gebracht", aldus de zegsman. "We wilden met de naamswijziging duidelijk maken dat het om meer dan één component ging. Misschien hebben we een te technische term gebruikt."

In de mond

Peoplesoft nam de tot voor kort nog intensief gebruikte term Psbn tijdens zijn gebruikersbijeenkomst in New Orleans niet meer in de mond. Psbn stond model voor een overkoepelende strategie rond Internet en elektronische handel. Momenteel praat Peoplesoft uitsluitend nog maar over de 'internetgereedheid' van individuele applicaties binnen zijn erp-suite. Applicatiedirecteur Mark Nittler geeft net als SAP toe dat Psbn voor veel verwarring heeft gezorgd. "We gaan ons nu richten op tastbare systemen die we daadwerkelijk kunnen leveren." Psbn is niet om zeep geholpen, aldus Nittler, maar de term wordt minder naar voren geschoven. Naast het webinterface heeft Peoplesoft het dan ook nog steeds over e-business communities, virtuele gemeenschappen en marktplaatsen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-10T00:00:00.000Z Roy op het Veld