Oracle Emea denkt vooruit

Databasegigant wil dubbele omzetgroei in 2010 realiseren

Dit artikel delen:

De omzet van Oracle Emea moet in 2010 rond de acht miljard dollar bedragen, een verdubbeling van de 4,3 miljard die het bedrijf in deze regio over 2005 omzette. In de jaarcijfers is ook de overname van Peoplesoft en daarmee JD Edwards opgenomen.

De omzetverdubbeling is het doel van Vision 2010, de langetermijnvisie van Oracle Emea. Deze groei met dubbele cijfers moet vooral komen uit licentie-inkomsten. Groeiambities op het consultancyvlak heeft Oracle niet. "Dat is niet onze kernactiviteit", vertelt Johan Doruiter, vice-president Oracle Benelux. De gehele Oracle-onderneming liet bij de presentatie van de jaarcijfers een omzet zien van 11,8 miljard dollar. Daarvan haalt ze een krappe tien miljard uit softwarelicenties en een kleine twee miljard uit consultancy. Hoe deze verhoudingen voor de Emea-regio liggen is niet bekendgemaakt. "Voor een vooral op kwartaalresultaten gerichte Amerikaanse organisatie als Oracle is het bijzonder dat zo'n lange termijnplanning wordt gedefinieerd."
In de Emea-visie zijn drie horizonnen beschreven. Doruiter: "Ten eerste: hoe kunnen we efficiënter en effectiever werken, waardoor we meer omzet en marge krijgen. Ten tweede: we moeten zaken die we nu doen op een andere manier gaan doen. Ten derde we moeten ook andere dingen gaan doen." De verschillende landen waarin Oracle vertegenwoordigd is, moeten zelf de uitwerking van Vision 2010 verzorgen. Voor de Benelux-vestiging (ongeveer 1300 mensen) betekent dit dat ze moet kijken naar welk gedrag, welke mensen en wat voor organisatie nodig zijn om in 2010 aan het gestelde doel te voldoen. Ook praktische zaken verdienen de aandacht. Doruiter: "We moeten bijvoorbeeld de administratieve terugbrengen, zodat die afwerking makkelijker kan gebeuren dan nu het geval is."

Beginstadium

In de Benelux is in maart gestart met de uitwerking van Vision 2010. "Eerst hebben we het pad tot de strategie uitgestippeld en gedefinieerd wat de omzetstappen tot het doel moeten zijn. Nu zijn werkgroepen ingesteld die het verder gaan uitwerken", aldus Doruiter. Details van de plannen zijn nog niet bekend. Oracle laat bij monde van woordvoerder Rob Cools weten dat de uitwerking van Vision 2010 in het beginstadium verkeert en de komende tijd veel details ingevuld moeten worden. Pas in het najaar zal het concern meer ruchtbaarheid aan de strategie geven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-15T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.